Laboratoriet for innovation og kreativitet
Et eksperimentarium for store børn – Thomas Sture Rasmussen og Julie Frost fra Ballerup Bibliotek og Kulturhus lagde ud med et projekt udviklet som svar på børns konkrete spørgsmål og ønsker til biblioteket, materialiseret i et nyindrettet fysisk rum, teknisk veludrustet i respekt for målgruppens præferencer.
Det er projektets idé at udforske nye aktiviteter med børnene. F.eks. skabelse af gyserfilm eller workshops arrangeret i samarbejde med nye partnere, som Vestegnens Politi eller Danske Bank.
Gennem aktiviteterne vil biblioteket nogle lag dybere for at få en skarpere fornemmelse af børnenes behov. De projektansvarlige havde erfaret, at det kan være op ad bakke at interessere eksterne partnere til at være med, men også, at udbyttet er helt enormt, når det lykkes.
Litteraturen finder sted
Læg godt mærke til ordet: ‘Performance litteratur’. Det er et nyt buzzword i moderne biblioteksterminologi. Det handler om litteratur, der fremføres mundtligt, men også om hvordan fremførelsen sker, og hvad den gør ved publikum. Performance litteratur er en selvstændig kunstform! Det og mere til, fik vi at vide “i præsentationen af projektet ‘Litteraturen finder sted’. Udfoldet i samarbejde mellem Litteratursiden.dk og bibliotekerne i Roskilde og Aarhus. Det var vældigt opløftende at høre Dorthe Larsen, bibliotekar i Aarhus, tale om projektets ‘credo’, at ..“litteraturen ALTID finder et sted og faktisk oftere og oftere et sted uden for bogen, fx på app til iPaden, som performance på scenen eller som litterær installation”.
Projektet må ses som en del af et moderne litterært kredsløb, hvor biblioteket tager en ny rolle som medproducent, og hvor litteraturen, som kunstnerisk udtryk, blander sig med andre kunstarter. Litteraturen udvider sit felt, f.eks. når en novelle får nyt liv, først udsat for litterær performance på en scene, herfra digitalt optaget og videredistribueret på nettet, som Dorthe forklarede. Se også side 34.
Også i Roskilde eksperimenterer man med nye former og roller. Her har biblioteket de sidste to år organiseret ‘Poetry Hall’ i samarbejde med Roskilde Festivalen. Martin Campostrini fra Roskilde bibliotekerne præsenterede ‘Poesimaskinen’, en bemærkelsesværdig nyskabelse, udviklet i samarbejde med forskere og andre gode kræfter. En digital konstruktion, ladet med elektroniske tekster, der fungerer som kildemateriale til ny tekstproduktion.
Smartphone som lånerkort
Bibliotekerne i Silkeborg har et mangeårigt ry som udvikler af digitale løsninger. Derfor er det naturligt, at Mogens Larsen fra Silkeborg tog os tilbage til den mere teknisk betonede del af udviklingsvirksomheden. Han præsenterede ‘Brug dit bibliotek via smartphone’, som gør det muligt at anvende smartphone som lånerkort og digital identifikation. Det kan være meget nyttigt, f.eks. når man vil bruge de åbne og personaletomme bibliotekslokaler.
Silkeborg satser også på smartphonen som betalingsmiddel og aggregat, der skaber nærkontakt mellem bibliotek og brugerens netbank. En idé, som fordrer stor brugertillid til biblioteket, det er jo ikke hvem som helst, man giver adgang til sin bankkonto. Men en smart og hurtig løsning, der kan vise sig mere betydningsfuldt fremover, end vi aner.
Disse tre projekter kunne sammen med tre andre – ‘Copenhagen FabLab’, ‘Den kompetente samfundsborger’ (Herning) og ‘Projekt Værtensklasse i biblioteket’ (Aalborg) – besøges i udstillingsområdet.