IFLA WLIC 2023 set med politiske briller

WLIC 2023 i Rotterdam. Foto: IFLA/Matteo Cogliati.

Skrevet af

16. oktober, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Hvordan opleves IFLA, verdens største biblioteks- og informationskongres, af danske politikere.

Søren Windell (C), rådmand for By- og Kulturforvaltningen,
Odense Kommune:

Hvad tager du som politiker med dig hjem fra IFLA?

For det første hvor meget forskellighed der er i biblioteksverdenen, særligt i forhold til det økonomiske fundament, som er meget uens rundt om i verdenen. Samtidigt hvor vigtigt det er at passe på bibliotekernes integritet og uafhængighed, så de kan fortsætte med at være oplysende på verdensplan. Vi skal værne om dem og passe på dem, for det er ikke alle steder i verden, man gør det.

Hvad gjorde størst indtryk på dig på IFLA i Rotterdam?

At den danske delegation var meget lille, særligt i forhold til den politiske repræsentation. Det er vigtigt, at der er opbakning fra Danmark, og at vi er med til at sætte dagsordener og yde indflydelse i sådan en vigtig organisation.

At lære af hvordan vi finansierer bibliotekerne, og den anstændighed der er i, at man ikke politisk blander sig i hvilke bøger, der er tilgængelige på bibliotekerne, modsat tendenser i f.eks. USA.

Maria Brumvig (A), medlem af Byråd og Kulturudvalg,
Odense Kommune:

Hvad tager du som politiker og førstegangsdelegat med dig hjem fra IFLA?

Det gør bestemt indtryk at se og mærke, at biblioteksidéen og arbejdet er globalt, og at der på mange måder er en ensartet tilgang til, hvad biblioteker er for en størrelse, selvom vilkårene er meget forskellige i de forskellige lande.

Hvad gjorde størst indtryk på dig på IFLA i Rotterdam?

Mangfoldigheden og engagementet hos deltagerne. Jeg kunne godt tænke mig, hvis der var flere sessioner for politikere og med en politisk tilgang til bibliotekernes udvikling og udfordringer.

Paneldebat om politisk engagement

Eneste session decideret, målrettet til politikere på WLIC var en mindre paneldebat på åbningsdagen om politisk engagement og opbakning til biblioteksudvikling i dag. Med moderator Stephen Wyber, IFLA, Steen Bording Andersen, tidl. formand for DB og medlem af Aarhus Byråd, samt den finske politiker Laura Rissanen, formand for den finske biblioteksforening.

Læs mere om WLIC 2023: Nu vender IFLA skuden, interview med Kirsten Boelt medlem af IFLA Governing Board.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget

Det stærke folkebibliotek

Vi skal styrke og udvikle bibliotekets rolle som kulturelt mødested med rammer og aktiviteter for fællesskaber, læsning, fordybelse, demokratisk dannelse og lokalt engagement

Lex – vejen til valid viden

Vi har alle brug for viden vi kan stole på. Lex er et frit tilgængeligt onlineleksikon med hundredtusindvis af artikler skrevet af fagfolk på dansk

Biblioteket er et magisk sted

Chefredaktøren siden 2004 har nu sagt op og slutter 31. oktober. Hellen Niegaard er en af dem, der har fulgt og skrevet mest om bibliotekerne

Faglighed er nøglen til samfundsmæssig værdi

"Jeg møder mange dygtige og engagerede kollegaer i væsnet, og de stigende udlånstal og borgernes generelle tillid og tilfredshed peger jo også på, at vi gør det godt"