De danske biblioteker er uvurderlige samfundsaktiver

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening m.fl.

14 november, 2023

Forfatter og samfundsdebattør Morten Hesseldahl står bag kroniken i Politiken den 14. november 2023, hvor han bl.a. skriver:

“Kultur handler ikke om erkendelse. Kultur handler om identitet. Om hvem vi er som mennesker og som nation. Kulturen viser sig i vores sprog, vores vaner, normer og omgangsformer. Det er det, der vokser frem, når vi lever med hinanden.

Kulturen kan derfor på en måde sige noget om, hvem vi er som mennesker og som nation, mens kunsten – ikke mindst litteraturen – kan fortælle os, hvem vi kan blive.

Vi har brug for begge dele. Både kunsten og kulturen, og de danske biblioteker står som et vigtigt omdrejningspunkt for begge dele.

Bibliotekerne er ikke uddannelsesinstitutioner, der gennem krav og pensa gør os mere målrettede. Bibliotekerne er vejledere, der hjælper os med at blive dannede, blive mere os selv og dermed mere til stede i verden – fordi vi i egentlig forstand forstår den. Og ikke kun som noget, der skal beherskes.

Der er i samfundet en voksende følelse af fremmedgørelse og af at være afkoblet fra en verden, man ikke forstår.

Det fører til magtesløshed og opløsning af mennesker og fællesskaber.

Vi bliver derfor nødt til at blive mere verdensvendte. Ikke bare ved et kvikt fiks, men ved en vedvarende og stædig indsats, der flytter os fra at være betragtere og kunder til at være mennesker, der er i stand til forfølge fordybelsen og i stand til at skabe og forglemme os i fællesskaberne.

Bibliotekerne rolle her er enorm, men også de vil i fremtiden kun lykkes, hvis vi bliver bedre til at læne ind i dem som borgere, der søger et fællesskab, og ikke bare læne os ud af dem, som om vi alene er kunder i en butik med ting, vi allerede har ret til.”

Abonnenter kan læse hele kroniken her.

Lokalsamfund betaler prisen, når vi sparer på bibliotekerne

I en tid, der bliver mindre og mindre analog, og hvor digitaliseringen og nye teknologiske løsninger skyller ind over samfundet med imponerende kraft, vil mange nok være ...

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før – også for Vanopslagh

Bibliotekerne er den langt mest besøgte kulturinstitution i Danmark. Der udlånes nok færre bøger, men borgernes behov for at bruge bibliotekerne er ret konstant, samtidig med ...

Inspiration til biblioteksdebat

BIBLIOTEKET I SAMFUNDETS TJENESTE– hvordan udvikler vi bibliotekernes fulde potentialer? Hvordan mener du, biblioteket skal udvikle sig?Folkebibliotekerne har muligheden for ...