Folkebiblioteket skal udvikle sig med brugernes behov

Skrevet af

27. september, 2021

Den digitale tidsalder har ramt bibliotekerne, og corona har accelereret udviklingen. Den udvikling, skal bibliotekerne følge, for det er den vej, brugerne vil, skriver Danmarks Biblioteksforenings formand Steen Bording Andersen i Altinget.

Folkebiblioteket er oprindelig skabt for politisk at sikre alle mennesker fri og lige adgang til viden som en demokratisk forudsætning og har som sådan i den digitale tid udviklet sig som et af de væsentlige kulturpolitiske alternativer til techgiganterne og deres algoritmer. Sådan var det før corona, og sådan er det fortsat, og det skal man holde sig for øje, hvis man følger den aktuelle debat på Altinget.dk om bibliotekerne.

Her kan man let kan få oplevelsen af, at alt var bedre før, dengang fysiske bøger og medier stod alene, før digitaliseringen satte ind. Det kan man jo se, at brugerne ikke er enige i. Politik handler nemlig om, hvordan vi indretter vores samfund og adgangen til viden, kultur og det at kunne deltage i demokratiet. Derfor handler folkebibliotekets opgaver om, hvilket samfund vi vil have, og hvorvidt vi fortsat skal sikre, at alle har en fri og lige adgang ud fra et kulturpolitisk sigte eller vi vil overlade det til markedskræfter og techgiganterne alene.  

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Lokal kulturpolitik handler om at skabe byer, hvor vi har lyst til at leve og bo

"Det lokale kulturlivs styrke er et direkte termometer for, om folk vil bo et sted, og om de har et godt liv, der hvor de bor."

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Beslutning i Ankestyrelsen baner vej for ændret praksis i Københavns kommune

Ankestyrelsens afgørelse fastslår, at Københavns Kommune har fejlfortolket regler for biblioteker og kulturhuse

Kom med på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025 i Herning

Danmarks Biblioteksforening og Herning kommune og bibliotek inviterer til Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 24. og 25. april 2025 på Kulturhotellet.

Nye retningslinjer på vej for arrangementer på Københavnske biblioteker og kulturhuse

Nye retningslinjer i Københavns kommune skal sikre, at kulturhuse og biblioteker igen kan huse debatter om udenrigspolitiske anliggender

Må, må ikke?

Et brev fra Kultur- og Fritidsforvaltningen har siden sidste sommer skabt usikkerhed omkring, hvad Københavns Kommunes kulturhuse og biblioteker må bruges til