Bibliotekerne er den langt mest besøgte kulturinstitution i Danmark. Der udlånes nok færre bøger, men borgernes behov for at bruge bibliotekerne er ret konstant, samtidig med at der er markant vækst i den digitale brug, som et vigtigt supplement for mange mennesker til dyre digitale betalingstjenester med lyd- og e-bøger. Det viser de nyeste statistikker om borgerne brug af bibliotekerne og understreger dermed biblioteket rolle i at understøtte demokratiet ved at skabe adgang til information, læring og kulturel aktivitet, samtidig med at biblioteket i mange lokalsamfund er det sidste ikke kommercielle mødested med mangfoldige muligheder.
Aktuel debat
»I dag har vi ikke længere brug for bibliotekerne, som vi kender dem. (…) Men i stedet for at lukke biblioteker og spare penge, har bibliotekerne fundet nye opgaver til sig selv,« skriver Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’. Det har naturligvis medført en række voldsomme reaktioner, da han her udfordrer en af demokratiets grundpiller for at skabe fri og lige adgang til viden og information, og samtidig den mest besøgte kulturinstitution.
I Storbritannien viser en undersøgelse i juni 2023, at biblioteker løfter opgaver svarende til en værdi på 30 mia. kr., fordi de ikke alene understøtter børns læseevner; biblioteker hjælper også udsatte borgere med it-problemer og skaber værdifuldt socialt samvær.
Den samme konklusion nåede en dansk undersøgelse frem til i 2015: Folkebibliotekernes samfundsøkonomiske værdi
Bibliotekerne understøtter samfundets og borgerne behov i en politisk bestemt lovramme. Folkebibliotekerne ser meget forskellige ud fra kommune til kommune, fordi behovet er forskelligt og fordi kommunalpolitikerne prioriterer forskelligt. Men alle steder giver biblioteket fri og lige adgang med viden og kultur gennem flere formater og videnskompetencer. Ligesom det er en partner for både skoler, uddannelsesinstitutioner og de mange foreninger. Og endelig understøtter det bogmarkedet med at stimulere og skabe lyst til læsning. Unge på ungdomsuddannelser er f.eks. den største brugergruppe på biblioteket, selvom de ikke er den gruppe der låner de mange bøger. Men de bruger folkebiblioteket til at mødes, skabe studiegrupper og hente viden i kilder og hos personalet.
Der er mange veje til viden og lysten til at læse, derfor skal biblioteket også skabe aktiviteter som understøtter forskellige menneskers forskellige behov og skabe lyst til at tage del. Ikke alle har adgang til bøger og ikke alle bøger og informationer er tilgængelige for alle. Det er også baggrunden for at der skabes en stigende antal kulturelle aktiviteter, læringsaktiviteter og debatarrangementer på bibliotekerne. Ligesom moderne folkeoplysning og aktuelle samfundsspørgsmål i dag også sker både gennem arrangementer eller aktiviteter som FabLab og makerspaces.
Behovet for at tage del i alle aspekter af samfundslivet uden for de kommercielt styrede algoritmer i det digitale samfund er ekstremt vigtigt, hvis ikke der skal opstå en endnu større polarisering. Det var det, da man for over 100 år siden skabte folkebibliotekerne som en grundpille i folkets adgang til viden og selvstændig stillingtagen i folkestyret. Og det er det forsat i en verden, hvor fællesskabet og den demokratiske debat er udfordret på mange fronter.
Reaktionerne
En af de første til at kommentere på Alex Vanopslaghs »I dag har vi ikke længere brug for bibliotekerne” var Kulturminister Jakob Engel-Schmidt:
“Til dem der mener, at folkebibliotekerne er overflødige kan jeg oplyse, at de er blandt de mest benyttede kulturinstitutioner- overhovedet – i vores samfund. Bibliotekerne er dermed med til at binde Danmark sammen og skabe vigtige mødesteder for mennesker i hele landet.“
Der er siden kommet en lang række reaktioner, bl.a.:
Kristeligt Dagblad:
Vanopslagh vil skrotte biblioteker. Men for mig var de vejen til et bedre liv
Bibliotekerne har udtjent deres rolle ifølge Alex Vanopslagh (LA). Men for religionsforsker Brian Arly Jacobsen var det lokale bibliotek på Lolland afgørende for hans vej i livet
Se de mange reaktioner til denne artikel på dette opslag på Facebook
Berlingske:
Bibliotekernes skal bestå. I nye former.
Politiken mener:
Skrev Vanopslagh virkelig det? Mage til ringeagtelse af offentligt ansatte skal man lede længe efter
LA-formand vil lukke biblioteker. Hvor trist.
Berlingske:
Minister banker i bordet og kalder det et ‘angreb’: “Alex Vanopslagh tager fejl”
Politiken:
En »gamechanger«: Biblioteker er milliarder værd
Biblioteker løfter opgaver, der ellers koster velfærdssamfundet dyrt, viser engelsk rapport. Det er værd at huske på, før man beskærer dem yderligere, mener formand for Danmark Biblioteksforening.