Bibliotekerne skal være en kerneinstitution i demokratiet

Skrevet af

9. april, 2021

Nye pejlemærker fra Kulturministeriet til folkebibliotekerne skal blandt andet gøre bibliotekerne til en »dynamo i den digitale omstilling«.

Bibliotekerne får tre såkaldte pejlemærker og en pose penge på 75 millioner kroner fra Kulturministeriet. Det fortalte kulturminister Joy Mogensen, da hun deltog på Det Bibliotekspolitiske Topmøde i går den 8. april.

De tre pejlemærker handler om, at bibliotekerne skal være »kerneinstitutioner i demokratiet«, en »dynamo i den digitale omstilling« og kilder til »livslang læring og dannelse«

Til Topmødet sagde ministeren bl.a.:
"Bibliotekerne er vigtige i kampen mod bl.a. fake news og en stigende polarisering i samfundet. De hjælper til at sikre en fri og lige adgang til viden, uanset om du bor i en storby eller et lille lokalsamfund. Det er afgørende i en tid, hvor demokratiet er under pres. Vi får vores nyheder på nettet, og en stor del af vores hverdag foregår digitalt.

Det sætter også krav til, at bibliotekerne skal bidrage til at uddanne os alle sammen til at begå sig i det nye landskab. Den digitale dannelse og mange andre former for læring skal dog ikke kun foregå nu, men skal følge den enkelte hele livet – uanset alder.”

Formand for Danmarks BiblioteksforeningSteen Bording Andersen (S) er glad for udspillet fra kulturministeren, som fint flugter Det BibliotekspolitiskeTopmødes tema om at udnytte bibliotekernes fulde potentiale.
 
"Vi er glade for at kulturministeren vil forsætte med at understøtte bibliotekernes udvikling gennem udviklingspuljen på 25. mio kr. årligt. Det kan være med til at støtte op om pejlemærkerne. Men det store spørgsmål er om sådanne puljer flytter de kommuner, som ikke udnytter biblioteket potentiale, set i lyset af at kommunerne bruger 2,7 mia på bibliotekerne årligt. Så man bør kigge på de statslige rammer og få forpligtet kommunerne mere, ved f.eks. at få pejlemærkernes formulering ind i en fremtidig lov."
 
"Hvis man kigger på biblioteksloven af i dag, handler den jo kun om låne bøger ud, så jeg ville gerne have de her nye pejlemærker skrevet ind i loven på en eller anden måde, for de 75 millioner kroner er fine, men flytter ingenting i sig selv. Det er jo kommunerne, der med deres budgetter skal understøtte de her pejlemærker. Men det er meget glædeligt at ministeren og jeg er helt enige om hvor det moderne folkebibliotek skal bevæge sig hen, og at det også flugter KLs fine oplæg om bibliotekernes fulde potentiale" siger formand Steen Bording Andersen i dag til Berlingske.

Kulturministeren opfordrer kommunerne til at prioritere bibliotekerne

Indlæg af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen (A) bragt i Politiken den 28. juni 2024

Deltag i kulturlivets første topmøde

Dansk Kulturliv samler toppen af dansk kulturliv til en enestående begivenhed for hele kulturlivet.

Kulturens veje til forandring

Vær med til at starte en kulturpolitisk samtale om, hvordan der skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 24. og 25. april 2025

Sæt kryds i kalenderen ved den 24. og 25. april 2025, hvor Det Bibliotekspolitiske Topmøde indtager kulturhotellet HØJHUSET i Herning.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.

Kultur som løsning i en krisetid

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 sætter fokus på hvordan kultur og biblioteker er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Trendspottere 2024

Deltagerne på det Bibliotekspolitiske Topmøde får mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets biblioteker.