Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023 er udkommet

Skrevet af

11. december, 2023

Bliv klogere på bibliotekerne, deres betydning og aktuel debat – brug bladet.

Læs formandens leder: Samfundets udfordring – biblioteket som svar.
Og interviewet Europa, biblioteker og demokrati med faglig næstformand Annette W. Godt.

Bogen er under pres. Læs Adgangen til bogen, en hilsen til landets biblioteker fra Karen Skovgaard-Petersen, direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. I biblioteksregi opleves ganske rigtigt stramme budgetter – en stor udfordring. Borgernes hovedønske er fysiske bøger og samtidig stiger benyttelsen af den digitale bog markant.

Mere end 7 ud af 10 danskere mener biblioteket har stor samfundsværdi, uanset om de bruger biblioteket eller ej. Det gør over halvdelen if. Biblioteksbrug i dag og i morgen. Den nyesegmentundersøgelse gør både politikere og fagfolk klogere på, hvem der bruger biblioteket til hvad – og hvilke barrierer ikke-brugerne ser.

Henrik Jochumsen kigger bag om tallene i årets store UK-undersøgelse. Mens Pernille Schaltz opfordrer: Vi skal tilbage på sporet i et debatindlæg om en kerneopgave.

Find ny inspiration: Verdenskendte sociolog Eric Klinenberg minder på NINja-mødet i Reykjavik, at bibliotekerne er lige så vigtig en infrastruktur som motorveje, mens den hollandske stjernearkitekt Jan Hanrath har fire bud til nytænkning og indretning. Hvordan går det i Hedensted? I serien Stærke biblioteker gør en forskel, skriver biblioteksleder Heidi Kudahl suppleret af udvalgsformand Kasper Glyngø (A).

Hvorfor fanden læser de ikke, spørger Filiz Thunø (A) i en Politisk Kommentar side 14. Sørgeligt aktuelt efter de spritnye PISA resultater. Som forsker Simon Skov Fougt fastslog på under DB debatten med samme overskrift på Bogforum: Vi har en regulær læsekrise, stærk læsekultur skal prioriteres politisk.

Vi har alle magt til at gøre en forskel, fastslår Niels Offenberg.

Danmarks Biblioteker nr. 1, 2024 er udkommet

Bliv klogere på bibliotekernes betydning og aktuel debat – brug bladet.Læs formandens leder i det nye nummer af Danmarks Biblioteker: Børn fortjener bedre end en læsekrise ...

Danmarks Biblioteker 05/23 er udkommet

Det nye nummer af Danmarks Biblioteker er på gaden. En milliard til kulturen, lød en forjættende melding fra kulturministeren om finansloven. Det var så over fire år; trist ...

Danmarks Biblioteker 04/23 er udkommet

Det nye nummer af Danmarks Biblioteker er på gaden. Kortlægning og analyser efterlyses i kølvandet på sommerens mediedebat om bl.a. biblioteket, skærmene og klimaet. Hvad er ...