Danmarks Biblioteker nr. 1, 2024 er udkommet

Foto: Ole Mortensen, Holstebro 750 år

Skrevet af

14. februar, 2024

Bliv klogere på bibliotekernes betydning og aktuel debat – brug bladet.
Læs formandens leder i det nye nummer af Danmarks Biblioteker: Børn fortjener bedre end en læsekrise

Hvad er opgaven i 2024? Ingen tvivl: Kultur – og biblioteker bør prioriteres. I egen ret men også for at imødegå udviklingen i en tid karakteriseret af fragmentering og pres på faktuel viden. At bibliotekerne kan noget særligt for en kommune og dens borgere illustreres af bladets artikler og de politiske kommentarer. Det gælder, som dette nye nummer viser, aspekter omkring AI, deleøkonomi, demokrati, dagligdag i Brønderslev – og 750 års byfejring i Holstebro (den flotte forside). Og det gælder som bekendt læsning og unge.

Debat: Vi skal tilbage på sporet, kære sektor. Er der nogen, der vil være med, spurgte bibliotekschef Pernille Schaltz sidst om en af bibliotekets kerneopgaver. Opfordringen har vakt stor opmærksomhed. Se hvad Tine Segel, Stine Have og Karen Buus mener om den sag.

Læs også klummen Set fra MIN stol med Dan Arnløv (C) som fortæller om Vejles vej til et nyt bibliotek og kulturhus – til inspiration for andre kommunalpolitikere, biblioteker og forvaltninger.

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.

Fupz overhaler Reuter

Børne- og ungdomsforfatter Kim Fupz Aakeson er i år topscorer ved uddelingen af bibliotekspengene, og skubber dermed Bjarne Reuter af tronen.

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.

National indsats for børn og unges læseglæde lancerer gratis arbejdsbog

Arbejdsbogen giver inspiration og gode råd til, hvordan den enkelte kommune kan arbejde med børneinddragelse og skabe et fælles sprog om læseglæde.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt