Danmarks Biblioteker nr. 1, 2024 er udkommet

Foto: Ole Mortensen, Holstebro 750 år

Skrevet af

14. februar, 2024

Bliv klogere på bibliotekernes betydning og aktuel debat – brug bladet.
Læs formandens leder i det nye nummer af Danmarks Biblioteker: Børn fortjener bedre end en læsekrise

Hvad er opgaven i 2024? Ingen tvivl: Kultur – og biblioteker bør prioriteres. I egen ret men også for at imødegå udviklingen i en tid karakteriseret af fragmentering og pres på faktuel viden. At bibliotekerne kan noget særligt for en kommune og dens borgere illustreres af bladets artikler og de politiske kommentarer. Det gælder, som dette nye nummer viser, aspekter omkring AI, deleøkonomi, demokrati, dagligdag i Brønderslev – og 750 års byfejring i Holstebro (den flotte forside). Og det gælder som bekendt læsning og unge.

Debat: Vi skal tilbage på sporet, kære sektor. Er der nogen, der vil være med, spurgte bibliotekschef Pernille Schaltz sidst om en af bibliotekets kerneopgaver. Opfordringen har vakt stor opmærksomhed. Se hvad Tine Segel, Stine Have og Karen Buus mener om den sag.

Læs også klummen Set fra MIN stol med Dan Arnløv (C) som fortæller om Vejles vej til et nyt bibliotek og kulturhus – til inspiration for andre kommunalpolitikere, biblioteker og forvaltninger.

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.

Folkeskoleaftale sikrer en halv mia. til nye bøger

I den nye folkeskoleaftale afsættes en halv milliard til bøger så flere børn kan få adgang til flere fysiske bøger.

Flere midler til fysiske lærebøger i skolen er et første skridt i den rigtige retning

Regeringspartiet Moderaterne vil efter svensk forbillede have øremærket en pulje på »et par hundrede millioner« til at få grundbøger og lærebøger tilbage i cirkulation ...

Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023 er udkommet

Bliv klogere på bibliotekerne, deres betydning og aktuel debat – brug bladet. Læs formandens leder: Samfundets udfordring – biblioteket som svar.Og interviewet Europa, ...

Finansloven annullerer besparelser på undervisningsmidler

Regeringens forslag om at beskære Center For Undervisningsmidlers (CFU) budget med 41,8 millioner kroner er med dagens vedtagne finanslov for 2024 blevet annulleret. ”Danmarks ...