Er det en god ide at droppe gebyrer på bibliotekerne?

Skrevet af

18. august, 2022

Det er temaet i dagens udgave af RING TIL RADIO4 – fra kl. 9-10.

Baggrunden er at Glostrup Bibliotek iværksætter et forsøg med gebyrfrit bibliotek, som forventes at øge antallet af lånere og skabe større brugertilfredshed. Forsøget er baseret på internationale erfaringer. I Aarhus har et politisk flertal også lige indført at børn og unge under 14 år ikke længere bøder, hvis de ikke afleverer deres bøger på biblioteket til tiden.

I Ring til Radio4 spørger man borgerne om hvad de synes om ideen, og fra Danmarks Biblioteksforening deltager direktør Michel Steen-Hansen for at høre, hvad de synes om ideen?

Også Morsø Folkebibliotek dropper nu biblioteksgebyrer for børn og unge

Forventningerne er, at afskaffelsen af gebyrer for børn og unge vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere på biblioteket.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.

Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Aalborg Bibliotekerne dropper forsøgsvist gebyrer for sen aflevering af materialer for unge resten af 2024 for at styrke læselysten.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.