Mange taler om et postfaktuelt samfund, og at falske nyheder er styrende for medierne og hvad vi alle sammen deler og læser på de sociale medier. Mange taler om at pressen, som ”den fjerde statsmagt”, er svaret på at afsløre de falske nyheder, og vi ser også en voldsom vækst i detektorprogrammer, som afprøver om nyhederne holder vand eller er falske.
Udfordringen er blot at nyhedsstrømmen går stadig stærkere, og også i medieverdenen er der en tendens til at det væsentligste nyhedskriterium er at udkomme først. Ud fra devisen ”del eller dø” er det ikke altid kildekritik og tjek af fakta der kommer først.
Derfor skal den deltagende demokratiske medborger have viden og redskaber til selv at kunne gennemskue de falske nyheder. Her spiller bibliotekerne en væsentlig rolle, som dem der har redskaberne til at tjekke Fake News og klæde borgerne på til selv at kunne gøre det.
På den vis kan vi måske endda kalde biblioteket ”den femte statsmagt”, som stedet der i den livslange læring klæder borgerne på til at være de aktive deltagende medborgere, som ikke kun har adgang til information, men også har evnen til at bruge og gennemskue dem.
Derfor har Danmarks Biblioteksforening udviklet en guide – ”Sådan spotter du Fake News”.
Guiden er lavet i plakatformat, og kan bestilles af bibliotekerne, med opfordring om at lave kurser og andre lokale aktiviteter til både skoler, uddannelsesinstituioner og alle andre som har behov for at kunne spotte de falske nyheder.
Bestil plakaten
Plakaten kan rekvireres hos Danmarks Biblioteksforenings sekretariat via db@db.dk. Det er gratis for biblioteker i DBs medlemskommuner, mens andre kan bestille 3 eksemplarer af plakaten for 250 kr. + moms.
Bogen “Den der råber lyver“
Den der råber lyver – mediebrugernes manual til løgnens tidsalder”, skrevet af den digitale avis Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard. Den er udgivet bl.a. med støtte fra Danmarks Biblioteksforening og TrygFonden.
Bogen sætter yderligere fokus på, hvordan vi som borgere kan spotte fake news og giver syv gode råd til, hvad vi som mediebrugere kan gøre for at bevare et samfund, hvor vi kan debattere vildt – men stadig være enige om kendsgerningerne.
Et velfungerende demokrati kræver nemlig oplyste borgere. Bibliotekerne har altid haft, og har stadig i stort omfang en stor rolle at spille i forhold til at oplyse borgerne i den stadigt voldsommere nyhedsstrøm, som vi alle rammes af, og som til tider gør det svært at gennemskue hvad der er sandt og hvad der er fake. Bogen er udsendt gratis til biblioteker i Danmarks Biblioteksforenings medlemskommuner.