Biblioteksvagten og Danmarks Biblioteksforening sætter spot på fake news. Den 21. juni 2017 holder Biblioteksvagten temadag i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening.
Der er lige nu meget fokus på fake news og deres betydning for borgerne i Danmark – og ikke mindst hvilken rolle, bibliotekerne har i forhold til de falske nyheder.
Derfor vil vi med temadagen sætte spot på fake news og give bibliotekarerne et kompetenceløft, så de ved, hvad de skal kigge efter for at spotte fake news.
Så er programmet fastlagt, læs det her eller hent filen med programmet;
PROGRAM
9.30-10.00
Velkomst og kaffe
10.00-11.15
Pierre Collignon
Pierre Collignon, tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten, er i gang med at undersøge, hvordan fake news og stærkt holdningsprægede medier påvirker nyhedsbilledet. Han skriver en blog om sit arbejde på Mandag Morgens faktatjek-site, TjekDet, og vil til august fortsætte med et fellowship på Center for Journalistik på SDU. Pierre har bl.a. studeret, hvordan falske nyheder blev plantet og spredt i tiden op til det franske præsidentvalg – og hvordan sociale medier, politikere, pressen og almindelige netbrugere reagerede.
11.15-11.20
Strække-ben-pause
11.20-11.50
Michel Steen-Hansen
Direktør for Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, vil fortælle om DB’s kampagne om biblioteker og fake news og om visionerne og intentionerne bag denne. Hvorfor er bibliotekerne centrale i denne kamp?
11.50-11.55
Strække-ben-pause
11.55-12.30
Herning Bibliotek
Herning Bibliotekerne introducerer deres planlagte efterårskampagne vedr. fake news; en kampagne som både indeholder arrangementer og undervisning for borgerne og eksempelvis markedsføring af biblioteket, som et sted man kan gå ind og få hjælp til at spotte dagligdagens fake news mv. til inspiration og debat i forhold til at sætte spot på emnet i eget bibliotek.
12.30-13.15
FROKOST
13.15-15.00
TjekDet fra Mandag Morgen
Hvad definerer egentlig en falsk nyhed? Hvem laver dem? Hvor udbredt er det i Danmark? Og hvordan kan du typisk gennemskue, om du er ved at blive taget ved næsen?
Det er nogle af spørgsmålene, som faktatjeksitet TjekDet vil forsøge at besvare på temadagen.
Selv om det er meget let at blive bundet en historie på ærmet på for eksempel Facebook, så er der en række gode råd, der kan skærpe din kritiske sans. Du præsenteres for en række hjemmesider og digitale redskaber, der kan gøre dig til din egen sandhedsjæger.
15.00-15.30
Biblioteksvagten
Hvordan arbejder vi med fake news i Biblioteksvagtens specialstyrke?