Højdepunkter på Kulturmødet Mors

Skrevet af

19. august, 2020

Kulturmødet er som altid spækket med arrangementer. Derfor har vi udvalgt nogle af de debatter og samtaler, der er særligt interessante for biblioteker og kulturarbejdere. Debatterne er spredt over alle tre dage, men det er heldigvis også muligt at se dem efterfølgende på Kulturmødets hjemmeside.

Det kommunale perspektiv: Kulturens værdi
Torsdag d. 20. august, 15.45 – 16.45 (podcast)
Kommunerne har stor betydning for kulturområdet, og kulturen spiller på sin side en vigtig rolle i kommunerne. Kunsten og kulturen har selvsagt værdi i sig selv, men samtidig tilfører den værdi til andre områder. Kunsten er med til at skabe øget velfærd, livskvalitet og trivsel, skaber økonomisk værdi og tiltrækker erhverv og turisme. Derfor har coronakrisen og nedlukningen af kulturlivet haft store konsekvenser i kommunerne, som har etableret hjælpepakker, omstillet aktiviteter og arbejdet med fællesskaber på nye måder. Samtidig har den ekstraordinære situation også understreget, at vi har brug for at blive klogere på kulturens værdi og effekt.

Kulturlivets samfundsmæssige betydning
Torsdag d. 20 august, kl. 16.00 – 17.00 (samtale)
Eksperter i økonomi og erhvervsliv sætter ord på værdien af kultur. Normalt er det kulturaktørerne selv, der argumenterer for, hvor vigtigt kulturlivet er for samfundet. Vi vender tingene på hovedet og inviterer eksperter i økonomi og erhvervsliv til at diskutere kunsten og kulturens samfundsmæssige betydning. Samtalen kan ses her.

Litteratur i politik
Fredag d. 21. august, kl. 13.30 – 14.15 (kunstnersamtale)
Forfatter Kaspar Colling Nielsen har skrevet romaner om samfund, der kollapser. Forfatter Peder Frederik Jensen har som debattør blæst til kamp mod magthaverne. Nu har de begge stillet sig i magtens tjeneste. Kaspar Colling Nielsen skal skrive utopien frem for klimaminister Dan Jørgensen, mens Peder Frederik Jensen indtil for nyligt fungerede som taleskriver for miljøminister Lea Wermelin. De byder ind med deres fag i det politiske værksted, fordi de mener, at der er momentum for at skabe en bæredygtig verden. Hvilke strenge spiller de på for at fange vores opmærksomhed og ændre vores adfærd? Hvad sker der, når forfatteren bliver embedsmand? Samtalen kan ses her.

Affyringsramper eller kraftcentre?
Fredag d. 21. august, kl. 14.30 – 15.30 (paneldebat)
Hvad betyder kreative ungemiljøer lokalt og for den nationale fødekæde af fremtidens talenter? Bliv klogere på krydsfeltet af ungekultur, lokale talentmiljøer og lokaludvikling med Tuborgfondet, Talentnettet, Ungdomsrådet Thy, Maltfabrikken og Aalborgs kunstneriske vækstlag. Kom tæt på innovative tanker, lokale indsatser, og hvad der kan ske, hvis der arbejdes aktivt med rammerne for unges aktive udfoldelse i kunst og kultur, der hvor de bor. Debatten kan ses her.

Bogens magi og kulturpolitikkens potentiale
Fredag d. 21. august, kl. 15.00 – 16.00 (paneldebat)
Corona-pandemien viser os, at kunsten og kulturen samler danskerne i en krisetid. Men skal vi rammes af verdensomspændende pandemier og karantæner, før vi genopdager bøgerne, synger fællessang og hører statsministeren fremhæve kulturens potentiale? Med udgangspunkt i bogens magi, den nationale læselyst og bibliotekernes rolle diskuterer panelet, hvor Danmarks samlede nationale kulturpolitik blev af. Debatten kan ses her.

Digital sparring på kulturprojekter
Lørdag d. 22. august, kl. 10.00 – 11.00 (samtale)
Har du en idé til et spændende kulturprojekt, en facilitet eller en aktivitet, men mangler du midler? Vær med, når Nordea-fonden, Spar Nord Fonden og Lokale og Anlægsfonden holder digital sparring omkring Kulturprojekter. De tre fonde fortæller, hvordan de arbejder, hvad de støtter, og giver et par gode eksempler på kulturprojekter. Efter kl. 11.00 og frem til kl. 12.30 har du mulighed for at ringe til fondene og få sparring på dit konkrete projekt. Samtalen kan ses her.

Hvad vil politikerne med kunst og kultur? 
Gennem fire afsnit bliver vi bragt tættere på landets kulturordførere med kulturdebattør og tidligere vært på P1, Lasse Marker.

Torsdag d. 20. august, kl. 14.30 – 15.00 (samtale)
Venstres kulturordfører Britt Bager mener, at kulturen skal tænkes ind i andre politikområder. For hende er kulturpolitik især også socialpolitik. Alt for mange børn har en unødvendigt dårlig skolegang med mange nederlag og manglende stimulans, fordi de ikke er bogligt stærke. Kunst og kultur er stimulerende til gavn og glæde for børn i almindelighed og udsatte børn i særdeleshed. Samtalen kan ses her.

Torsdag d. 20. august, kl. 15.30 – 16.00 (samtale)
De Radikales kulturordfører Zenia Stampe mener, at politikere skal turde at have meninger om kunst. Armslængdeprincippet har skabt en berøringsangst, hvor politikerne kun taler om rammerne for kulturlivet, men sjældent om kunsten. Det har affødt en apati på Christiansborg. Zenia Stampe efterlyser derfor større politisk mod til at turde diskutere selve kunsten. Samtalen kan ses her.

Fredag d. 21. august, kl. 16.00 – 16.30 (samtale)
Konservatives kultur- og turismeordfører Birgitte Bergman mener, at vi også skal turde at se kultur som erhverv. Kulturturisme var indtil coronakrisen en af de hurtigst voksende områder inden for dansk turisme. Det vil det formentlig blive igen, og der er derfor et stort potentiale, hvis kulturinstitutioner i højere grad samarbejder med turismeerhverv. Birgitte Bergman efterlyser derfor, at flere kulturinstitutioner indgår samarbejder med hoteller, restauranter, rejsebureauer og lignende omkring oplevelsesudvikling. Samtalen kan ses her.

Fredag d. 21. august, kl. 16.45 – 17.15 (samtale)
Stat og kommuner bør samarbejde tættere om kulturpolitikken. Det siger socialdemokraten Henrik Møller, næstformand for folketingets kulturudvalg. Det skal sikre større mangfoldighed og diversitet i kulturtilbuddene. Staten kan samtidig lære af kommunerne, der siden strukturreformen i 2007 i stigende grad har brugt kulturen som en del af deres bosætnings-, turisme- og erhvervsstrategi, samt som løftestang for andre velfærdsområder som sundhed, integration og uddannelse. Samtalen kan ses her.

 

Bibliotekerne på Kulturmødet 2024

De danske biblioteker deltager igen på Kulturmødet. Dyk ned i det omfattende program for Bibliotekernes telt.

Kulturens veje til forandring

Vær med til at starte en kulturpolitisk samtale om, hvordan der skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

Kulturmødet Mors 2023

Tre dage med stærke stemmer, fællesskab, og masser af kunstneriske oplevelser. Der inviteres en bred repræsentation af politikere, branchefolk og stærke stemmer med i solidt ...

Bibliotekerne på Kulturmødet Mors 2022

De danske folkebiblioteker deltager på Kulturmødet Mors, og har igen i år deres egen scene, som ligger på KulturPladsen. Bag scenen står FKI, BCF, Biblioteks- og ...

Når Danmark genstarter – hvad så med kulturen?

Danmarks kulturliv var blandt det første, der blev ramt af COVID-19-restriktionerne i foråret 2020, og selvom kulturlivet i stor udtrækning nu igen er åbent og tilgængelig ...

Bibliotekerne på Kulturmødet Mors 2021

Bibliotekerne på Kulturmødet er i år Forbundet Kultur og Information, Bibliotekschefforeningen, Biblioteks- og Kulturforeningen i Region Midtjylland, Bibliotekerne i Region ...

Bogens magi og kulturpolitikkens potentiale

På Kulturmødet 2020 debatterede Morten Hesseldahl, Merete Pryds Helle, Thomas Illum Hansen, Henrik Møller (A), Birgitte Bergman (C), Merete Riisager og Milan Rasmussen Bogens ...

Bibliotekerne bringer kulturmødet til borgerne i 15 kommuner

Årets Kulturmøde er gået digitalt, men rundt i landet er der mulighed for at samles i små, lokale fællesskaber og diskutere og samtale om kulturen. En række af landets ...