Kulturpolitik kunne have flyttet stemmer den 18. juni

Skrevet af

13. juli, 2015

Kulturpolitik var stort set fraværende i den netop overståede valgkamp. Ny undersøgelse viser, at kultur faktisk kan betyde rigtig meget for hvor X’et sættes på valgdagen.
Undersøgelsen er lavet i juni 2015 af Moos-Bjerre & Lange i samarbejde med Epinion for Danmarks Biblioteksforening.

80 % af de adspurgte i undersøgelsen mener således, at det er vigtigt at politikere i Folketinget og byrådene prioriterer, at bibliotekerne har ressourcer til at tilbyde gode læse- og kulturoplevelser til borgerne.
50 % af vælgerne angav, at det i nogen eller høj grad kunne have betydning for deres stemme.

”Med det tætte valgresultat vi fik den 18. juni in mente, er det tankevækkende, hvor stor en betydning det kunne have haft på landsresultatet, hvis politikerne havde haft bare en smule mere fokus på kulturen, når man ser på, hvilke partiers vælgere der særligt mener at fokus på kulturpolitik er vigtigt” siger Danmarks Biblioteksforenings formand Steen B. Andersen i en kommentar til undersøgelsen, og fortsætter:

”Specielt bør undersøgelsen give anledning til eftertanke i rød blok, siger den socialdemokratiske formand i DB, da det er her vælgerne lægger størst vægt på en aktiv kulturpolitik.”

Andel af adspurgte i undersøgelsen, der angiver, at politikernes prioritering af tilgængelige og gode kulturtilbud som fx biblioteker, kan påvirke deres valg 

Generelt mener flere af vælgerne i rød blok end i blå blok, at biblioteker og kulturelle tilbud skal prioriteres politisk. Fordelt på køn er det 83 % af kvinderne og 77 % af mændene som mener, at politikerne skal prioritere, at bibliotekerne har ressourcer til at tilbyde gode læse- og kulturtilbud til borgerne.

Hent hele undersøgelsen.

For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen B. Andersen, tlf. 3057 9985, sba@byr.aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk

Bibliotekerne på dagsordenen til Kommunalvalget 2025

På www.danmarksbiblioteker.dk kan biblioteker melde sig til Danmarks Største Vælgermøde, ligesom man kan bidrage med ideer til aktiviteter på bibliotekerne

Adgangen til den frie samtale er central i et demokrati – også på bibliotekerne

"Vi skal stå fast på, at et bibliotek må lægge rum til debat og uenighed, ligesom det lægger rum til børneteater, sprogcafé og strikkeklub"

Arbejdsgruppe kalder til kamp for dansk litteratur, sprog og læsning

Arbejdsgruppen anbefaler at eReolen GO styrkes, og at der gives adgang til et minimum antal titler pr. måned til elever i grundskolen.

Når et bibliotek lukker, er det ikke kun bøgerne, der forsvinder

"Biblioteker er ikke blot kulturpolitik. De er også socialpolitik, børnepolitik, ældrepolitik, sundhedspolitik, uddannelsespolitik – og bypolitik."

Den politiske debat skal involvere borgerne – også på biblioteket

Det er afgørende, at lokale politikere værner om ytringsfriheden og sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for debatter om aktuelle emner på bibliotekerne

Er bibliotekerne truet som ramme om den demokratiske samtale?

Demokrati handler ikke om at være enige, men om at forstå. Derfor må vi stå vagt om bibliotekernes rolle som demokratiets samlingssted – nu og i fremtiden

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Hvordan tilgår borgerne kulturoplevelser?

I en ny rapport fra applaus kortlægges borgernes kulturforbrug og undersøger, hvordan rejsetid, rejsevillighed og feriebesøg påvirker mødet med kulturen