Regeringen lægger op til at styrke biblioteker i bymidten

Skrevet af

28. maj, 2021

I disse dage er der gang i debatten om regeringsudspillet "Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund". Debatten er centreret om udspillet om at flytte på uddannelser for at styrke lokalsamfundene, men i udspillet er der faktisk også flere kulturpolitiske elementer. Regeringen lægger nemlig også op til at styrke biblioteker i bymidten.

Kulturminister Joy Mogensen siger i den anledning.
"Endelig skal vi styrke bibliotekerne i bymidten. Bibliotekerne er ikke længere blot steder, hvor man kan låne bøger. De er i dag moderne kulturhuse, hvor der sker en hel masse kulturelle arrangementer, både i løbet af dagen og om aftenen. I mange byer er biblioteket byens kulturelle fyrtårn. Med en økonomisk håndsrækning vil vi sikre, at flere biblioteker bliver en central del af livet i bymidterne, hvor de vil være med til at skabe liv – og forhåbentlig læselyst."

Formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen er begejstret for udspillet:
"Det understøtter i den grad, den udvikling som vi arbejder på at bibliotekerne skal have i kommunerne, hvor de er den mest besøgte kulturinstitution og derfor en vigtig bylivsgenerator. Bibliotekerne spiller mange steder en vigtig rolle i at skabe liv i byerne.

Fra de seneste år kan f.eks. nævnes DOKK1 i Aarhus som trækker langt over en mio. besøgende, og biblioteket midt i den lange gågade i Herning som trækker 3/4 mio. potentielle kunder ind til bymidten.
Eller biblioteket i det centrale butikscenter midt i Hjørring, Kulturværftet i Helsingør og biblioteket i Sønderborg som skaber liv i omskabelsen af havnemiljøerne, samt Nørrebro bibliotek i København, for at nævne nogle få eksempler. Derfor er det et vigtigt signal fra regeringen til kommunerne om at styrke bibliotekerne." slutter Steen Bording Andersen.

I regeringens udspil er afsat en pulje til Biblioteker i bymidter, som styrkes med henblik på at understøtte levende bymidter. Dette gøres ved at afsætte en pulje på 30 mio. kr. specifikt til medfinansiering af flytning/oprettelse af biblioteker i bymidter.

Udvælgelsen af bymidter til medfinansiering af flytning/oprettelse af biblioteker skal tage udgangspunkt i, at biblioteket ligger i en by på mellem 4.000 og 20.000 indbyggere, bibliotekets nye placering skal bidrage til en levende bymidte og indgå i synergi med bymidtens øvrige funktioner.

Læs hele udspillet her.
Pressemeddelelse fra KUM.

For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Direktør Michel Steen-Hansen tlf. 4030 5230
Formand Steen Bording Andersen (A), tlf. 3057 9985

Dansk Kulturliv vil gå skridtet videre fra Kulturpasset

Bag Kulturlivets Topmøde stod Dansk Kulturliv i samarbejde med Det Kongelige Teater, Kulturens Analyseinstitut, Applaus og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Aftale om kulturpas er en realitet

Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om en model for kulturpasset.

Sundhedsreformen modvirker kulturens effekter på trivsel

"Vi skal styrke samarbejdet mellem kultur- og sundhedssektorerne, samt mellem kommunerne, ikke afskaffe det."

Sundhedsreformen undergraver kulturens potentiale

Vi har en unik mulighed for at fremme folkesundheden gennem kultur, og den mulighed må vi ikke lade gå tabt i effektiviseringens navn

Sundhedsreform vil sløjfe regionale kulturindsatser for millioner

Regeringens foreslag om at sløjfe regionernes engagement i kulturlivet møder undren. Det frygtes, at kommunerne vil få svært ved at løfte opgaven.

Venstres kulturordfører vil fjerne benspænd i kulturlivet

“Vi har glemt, at kulturen var det, der kom først – den er grundlaget for vores velfærdssamfund"

Hvad er Kulturens Veje til Forandring?

Kulturens veje til Forandring er en måde at udfordre og gentænke debatformatet.

Deltag i kulturlivets første topmøde

Dansk Kulturliv samler toppen af dansk kulturliv til en enestående begivenhed for hele kulturlivet.