Flere midler til fysiske lærebøger i skolen er et første skridt i den rigtige retning

Skrevet af

23. februar, 2024

Regeringspartiet Moderaterne vil efter svensk forbillede have øremærket en pulje på »et par hundrede millioner« til at få grundbøger og lærebøger tilbage i cirkulation blandt børn og unge. Det er cirka 300 kroner per elev i grundskolen.

Forskning viser, at læsning på papir fremmer indlæringen. Danmarks Biblioteksforening hilser derfor også forslaget om en pulje til fysiske læremidler velkommen, hvilket vi i øvrigt længe har advokeret for, på formidlingsmøder og i andre sammenhænge.

Det er dog vigtigt at forstå, at en vigtig del af den svenske satsning på at løse læsekrisen ikke kun handler om flere fysiske bøger, men også om den 1/2 mia. kr. om året som afsættes til bemanding på skolebibliotekerne.

En væsentlig pointe for DB er at “hvis børn aldrig ser en bog, læser de den med garanti heller ikke, men at de ser den, er ikke en garanti for at de læser den”.

Børn fortjener rum for læsning. Mange børn tilbringer dagen i skole, sfo og klubber, som ofte er på samme matrikel. Børn og unge tilbringer mange af ugens timer udsat for larm og forstyrrelser, fra teknologi eller omgivelser – og under stadigt voksende præstationspres fra omgivelser og sociale mediers perfekthedsidealer. Hvor og hvornår skal de kunne udvikle sig i fred og finde muligheder for at læse og fordybe sig, for eksempel i en god bog.

Hvis vi skal have flere børn til at læse mere, kræver det både adgang til bøger, formidling og rum til læsning, ligesom det kræver bedre samarbejde mellem skoler, biblioteker og forældre.

I Tænketanken Fremtidens Biblioteker arbejder man på et stort projekt Børn- og  unges læseglæde som netop viser, at der skal investeres i både bøger, formidling og nye samarbejdsformer.  

Kom med på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025 i Herning

Danmarks Biblioteksforening og Herning kommune og bibliotek inviterer til Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 24. og 25. april 2025 på Kulturhotellet.

Dansk Kulturliv og DIF skal stå i spidsen for forsøg med kulturpasset

Dansk Kulturliv som Danmarks Biblioteksforening er medlem af, har indgået en aftale med Kulturministeriet om forsøg med kulturpas i et nationalt partnerskab med DIF. Dansk ...

Læs med orm – også på biblioteket

Højtlæsning er en god måde til udvikling af små børns sprog og følelsesliv.

Dansk Kulturliv vil gå skridtet videre fra Kulturpasset

Bag Kulturlivets Topmøde stod Dansk Kulturliv i samarbejde med Det Kongelige Teater, Kulturens Analyseinstitut, Applaus og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Stærkere samarbejde mellem skolerne og bibliotekerne ønskes

Læsekulturen skal være en integreret del af børns hverdag, både i og uden for skolen.

Aftale om kulturpas er en realitet

Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om en model for kulturpasset.

Vinderen af Klods-Hans-prisen 2024

Lisbet Vestergaard, projektleder ved Tænketanken Fremtidens Biblioteker, modtager Klods Hans-prisen for sin særlige indsats for børne- og ungdomslitteratur

Sundhedsreformen modvirker kulturens effekter på trivsel

"Vi skal styrke samarbejdet mellem kultur- og sundhedssektorerne, samt mellem kommunerne, ikke afskaffe det."