Biblioteket spiller en vigtig rolle i at øge børns læselyst

Skrevet af

21. juli, 2020

En ny undersøgelse for Danmarks Biblioteksforening viser, at børns lyst og motivation til at læse af lyst bliver styrket af bibliotekernes mange tilbud. Lysten til at læse kommer ikke altid af sig selv, især ikke når man er helt ung, hvor læsning stadig er nyt og uudforsket land. I en helt ny undersøgelse lavet af Moos-Bjerre for Danmarks Biblioteksforening svarer 71% af de adspurgte, at biblioteket spiller en vigtig rolle i forhold til at øge børns lyst til at læse.

”Lysten til at læse skal både dyrkes og holdes ved lige. Tidligere undersøgelser har vist, at familie og venner er de største inspirationskilder for børn til at læse, og den helt nye undersøgelse dokumenterer helt tydeligt hvor stor en betydning bibliotekernes mange læsetilbud for børn har – og at de voksne heldigvis også er klar over bibliotekernes betydning” siger formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen (A), i en kommentar til undersøgelsen.

At bibliotekerne spiller en vigtig rolle i forhold til at give børn gode oplevelser med at læse, er 74% af undersøgelsens deltagere enige eller helt enige i, ligesom undersøgelsen sætter en tyk streg under bibliotekarernes store hjælp til børnefamilierne: hele 80% af de godt 1500 deltagere i undersøgelser siger nemlig, at bibliotekets personale kan hjælpe børnefamilier med at finde relevant børnelitteratur.

”Undersøgelsen bekræfter det billede, som tidligere er blevet dokumenteret, nemlig at en effektiv læseindsats overfor børn og unge sætter mærkbare positive spor i læselysten. Skal vi fremme læselysten hos børn og unge, kræver det at de voksne omkring dem på tværs af skoler, fritidstilbud og familier sammen beslutter sig for at stimulere og styrke en læsekultur, sådan som vi har foreslået i oplæg til National Læsestrategi, og det er højtlæsning et fremragende eksempel på”, siger formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen (A).

”Det glæder os naturligvis at bibliotekernes tilbud virker, og ikke mindst at de voksne er så bevidste om at bibliotekernes tilbud nytter. Men vi må ikke glemme, at der stadig er en markant del af børn og unge, som efter nogle år i folkeskolen begynder at miste interessen for at læse af egen drift.
Gør vi ikke noget ved dette, kan det både påvirke indlærings- og uddannelsesevner, den kulturelle dannelse og dermed deres evne til på lige fod med andre at
lære, forstå og deltage i den demokratiske verden, som de er i gang med at vokse op i.

Derfor er vi i Danmarks Biblioteksforening fortsat i fuld gang med arbejdet for at styrke børnenes læselyst.  bl.a. ved at udarbejde læsestrategier, som forhåbentlig kan hjælpe og inspirere de forskellige steder, som de unge møder i deres opvækst” slutter Steen Bording Andersen.

FAKTA

  • 71% siger, at biblioteket spiller en vigtig rolle i forhold til at øge børns lyst til læsning
  • 42% af forældrene siger, at biblioteket aktivt har været med til at øge børnenes læselyst
  • 80% siger, at bibliotekspersonalet kan hjælpe børnefamilier med at finde relevant børnelitteratur

Undersøgelsen er lavet af Moos-Bjerre for Danmarks Biblioteksforening i maj-juni 2020 blandt 1.505 repræsentativt udvalgte borgere i Danmark i alderen 15 år og derover.

For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen Bording Andersen, tlf. 3057 9985, steen.a@aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.