En vinder i bålets skær

Skrevet af

15. oktober, 2020

Spændingen er udløst. Der er fundet en vinder af skrivekonkurrencen ’Danmarks vildeste bålhistorie’ – udskrevet af Danmarks Biblioteker i anledning af den store ”Nat i naturen” -uge, som finder sted her i efterårsferien. Flere end 100 gode, søde, vilde, uhyggelige og sjove historier er blevet indsendt til konkurrencen. Efter grundig vurdering har dommerpanelet valgt ”En magisk nat ved bålet”, skrevet af 44-årige Helle Diana Bruun fra Sæby.

”Min inspiration til historien kommer især fra de fantastiske sommerlejre, jeg var på som ulveunge hos KFUM-spejderne i Østervrå. Ligesom pigerne i historien byggede vi huler af pilegrene og gederams. Vi fik lov til at sove i hulerne om natten, men endte altid med at komme slæbende ind med vores soveposer sidst på aftenen, når det var blevet lidt for mørkt og uhyggeligt for os.
Jeg havde hele tiden min datter i tankerne, da jeg skrev historien. Jeg tænkte, at hvis hun kunne lide den, havde jeg ramt målgruppen.”

I dommerpanelet sad forfatter Sarah Engell, influencer Rasmus Kolbe (aka Lakserytteren) samt Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Derfor vandt den
Dommerpanelet siger om vinderhistorien, at ”Det er en sød og skøn historie, der minder om et moderne eventyr, der tager os med en tur i dyrenes verden. Historien har et fedt tvist da egernet kommer på banen, og vi tænker, at mindre børn vil elske at få den fortalt.
Også interessant at karaktererne udvikler sig undervejs, og bevæger sig fra i starten at føle sig lidt fremmedgjorte overfor at bruge naturen til at ende med at forholde sig aktivt til naturen og opleve den som værende en del af sig selv.”

Forfatteren Helle Diana Bruun fortæller, at ”Jeg elsker at skrive, og har skrevet historier lige siden jeg lærte at sætte bogstaver sammen til ord. Indtil videre har de mest ligget i skrivebordsskuffen, men med min nylige optagelse på en forfatterskole, går jeg nu mere målrettet mod at skrive for andre end mig selv.”

Læs historien
En bålhistorie kan naturligvis læses højt ved bålet, og det har Lakserytteren (Rasmus Kolbe) gjort for en gruppe glade børn.
Se Rasmus læse vinderhistorien ”En magisk nat ved bålet”.

Vinderhistorien og 9 andre af de indsendte historier er nu tilgængelige via bibliotekernes eReolen.

Konkurrencen indgår som en del af kampagnen ’Vores natur’, som Danmarks Biblioteker deltager i sammen med DR og en række natur- og friluftsorganisationer.

Herunder ses den vindende forfatter Helle Diana Bruun på sit lokale bibliotek, Sæby Bibliotek, hvor hun får overrakt diplomet for at have vundet Danmarks vildeste bålhistorie af bibliotekar Henriette Olesen.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.