Read Hour kommer til Danmark

Skrevet af

25. maj, 2023

Read Hour er et internationalt brand, som fejrer læsning i rigtigt mange lande rundt omkring i verden. I vores nabolande fejres Read Hour på FN’s læsedag den 8. september med højtlæsning, forfattermøder og mange andre aktiviteter. Som noget helt nyt bliver det fra 2023 også med dansk deltagelse.

Vi var slet ikke i tvivl, da der kom en henvendelse fra den finske Children and Youth Foundation, som står for at koordinere den internationale kampagne Read Hour.

Read Hour Danmark bliver en national fejring af læseglæden for alle aldersgrupper. Måske kommer nogle aktiviteter til at var præcis 1 time i en skole, mens andre vil have fokus på den gode læsestund og den velvære, der følger med læsning.,

Vi har infrastrukturen på plads

I Danmark har vi stærke biblioteksorganisationer, Centralbibliotekernes særlige nationale indsatser omkring læsning og ikke mindst Bibliotekernes Temasamarbejde, som kan tage sig af netop den slags fremstød.

I første omgang er det Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekernes Temasamarbejde (som er en del af centralbibliotekerne), der har givet hinanden håndslag på at kampagnen selvfølgelig skal udrulles i Danmark også.

”Dette er jo netop en kampagne, som alle gerne må springe på”, fortæller tovholder Maria Sjøblom fra Aalborg Bibliotekerne, som også koordinerer Bibliotekernes Temasamarbejde.

”Nu starter vi stille og roligt op i år og så håber vi på at det breder sig til en gigantisk fejring af læsningen, som både offentlige og kommercielle partnere vil være en del af”

Du kan finde aktivitetsidéer og PR-materialer for både børn og voksne lige her, og tag gerne facebooksiden ”Read Hour Danmark” i dine arrangementer. Det er også her, du kan poste dine fremadrettede ønsker til PR-materialer m.v.

”Man behøver ikke at være en del af biblioteksverdenen for at fejre Read Hour, alle andre interesseorganisationer er også meget velkomne til at deltage” understreger Maria Sjøblom. ”Send endelig en mail, hvis din organisation også vil være med”

For flere oplysninger, kontakt:

Maria Sjøblom, Bibliotekernes Temasamarbejde
maria.sjoeblom@aalborg.dk – 2520 4467

Michel Steen-Hansen, Direktør for Danmarks Biblioteksforening
msh@db.dk – 4030 5230

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.