Børns læselyst – en analyse af de seneste 20 års kulturpolitiske argumenter og strategier i Danmark

Skrevet af

25. november, 2022

I Danmark har læselyst været på den børnekulturpolitiske dagsorden længe, men med en intensiveret indsats siden begyndelsen af 00’erne, hvor Kulturministeriet iværksatte en omfattende og flerårig læselystkampagne målrettet børn. Siden er en række forskellige indsatser blevet iværksat.

I en helt ny artikel undersøges de kulturpolitiske rationaler, der kan identificeres bag forskellige læselystindsatser, ligesom det undersøges hvilke metoder og strategier, der anvendes i praksis til at styrke børns læselyst.

Artiklen er skrevet af Gitte Balling, lektor på institut for kommunikation på Københavns Universitet og af Lisbet Vestergaard, selvstændig bibliotekskonsulent med tilknytning til Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Artiklen udkommer i dag i Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift, Scandinavian University Press.

Læs hele artiklen.

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.

Fupz overhaler Reuter

Børne- og ungdomsforfatter Kim Fupz Aakeson er i år topscorer ved uddelingen af bibliotekspengene, og skubber dermed Bjarne Reuter af tronen.

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.

National indsats for børn og unges læseglæde lancerer gratis arbejdsbog

Arbejdsbogen giver inspiration og gode råd til, hvordan den enkelte kommune kan arbejde med børneinddragelse og skabe et fælles sprog om læseglæde.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Lokal kulturpolitik handler om at skabe byer, hvor vi har lyst til at leve og bo

"Det lokale kulturlivs styrke er et direkte termometer for, om folk vil bo et sted, og om de har et godt liv, der hvor de bor."