“En verden af historier” er en realitet

Skrevet af

21. juni, 2023

Centralbibliotekerne og Det Digitale Folkebibliotek har det sidste par år målrettet samarbejdet med DR om at levendegøre læseprojektet ”En Verden af Historier” – et 3-årigt forandringsprojekt, der skal rebrande læsning for børn i alderen 0-14 år.

Det er netop bekræftet, at projektet har fået tildelt fondsmidler af TrygFonden, og dermed bliver projektet en realitet. Samarbejdsaftalen med DR er indgået af centralbibliotekerne på vegne af landets folkebiblioteker.

“En verden af historier” bliver gennemført på tværs af DR’s platforme og med aktiviteter i dagtilbud, skoler og på landets biblioteker. DR skyder projektet i gang i august 2023 sammen med en række samarbejdspartnere – herunder Syddansk Universitet (SDU), Center for Undervisningsmidler (CFU), TrygFondens Børneforskningscenter (TBC), Centralbibliotekerne (CB) og konsulenthuset EnactLab.

Den samlede kreds af samarbejdspartnere tilfører projektet et unikt sæt af kompetencer og muligheder for at nå bredt ud til alle børn. Projektet involverer børn, der skal afprøve de nye læsemetoder og forskere, der skal observere effekten af dem. Med en primært kropslig, sanselig og sensorisk tilgang til læsning er det målet, at projektet skal finde frem til TV-programmer, medieprodukter og læringsmaterialer, som skal løse de udfordringer, der i dag står i vejen for børns motivation for at læse. 

Læs mere hos DR

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.

Fupz overhaler Reuter

Børne- og ungdomsforfatter Kim Fupz Aakeson er i år topscorer ved uddelingen af bibliotekspengene, og skubber dermed Bjarne Reuter af tronen.

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.

National indsats for børn og unges læseglæde lancerer gratis arbejdsbog

Arbejdsbogen giver inspiration og gode råd til, hvordan den enkelte kommune kan arbejde med børneinddragelse og skabe et fælles sprog om læseglæde.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”