Flere penge til biblioteksbøger og styrket indsats for børn og unges læsning

Arkivfoto.

Skrevet af

13. august, 2024

Landets seks centralbiblioteker skal i perioden 2025-2028 anvende i alt fem millioner kroner mere årligt til bl.a. bøger til gavn for borgere i hele landet. Materialeoverbygningen sikrer, at borgere i hele landet kan få en bred adgang til både fysiske og digitale bøger og andet materiale. Centralbibliotekerne supplerer de lokale folkebibliotekers tilbud til borgerne med ekstra bøger og andet materiale, som folkebibliotekerne ikke selv har liggende på hylderne.

Derudover sætter kulturministeren særligt fokus på læsning og digital dannelse. Centralbibliotekerne skal i de næste fire år fungere som regionale læsecentre, der hjælper landets folkebiblioteker, folkeskoler og andre aktører til at skabe læseglæde. Læsecentrene skal skabe og formidle redskaber til at styrke læsning direkte til biblioteker, forældre og relevante institutioner, så især flere børn og unge får lyst til at læse.

Endelig skal centralbibliotekerne gøre en særlig indsats for digital dannelse – for både børn, unge og voksne. I samarbejde med bl.a. Center for sociale medier, tech og demokrati og aktører fra folkeskoler og uddannelser, skal centralbibliotekerne udvikle, formidle og tilbyde undervisningsløsninger, som f.eks. understøtter borgernes viden om informationssøgning, kildekritik og fake news.

Læs mere hos Kulturministeriet.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.