Forsker: Vi har en regulær læsekrise

Foto: Thomas Evaldsen
Foto: Thomas Evaldsen

Skrevet af

6. november, 2023

Vi har en regulær læsekrise, fastslog forsker Simon Skov Fougt på BellaScenen på det netop overståede Bogforum 2023.

“Danmark ligger i bund internationalt set. Og kun omkring 14% kan lide at læse” fortalte Simon Skov Fougt, og han pointerede derfor, at læsekrisen skal prioriteres politisk.

Danmarks Biblioteksforening skabte med debatten “Hvorfor fanden læser de ikke?” fokus på et af de store samfundsproblemer. Hver fjerde i 4. klasse kan ikke læse. Op mod hver fjerde danske elev i 4. klasse læser i bedste fald usikkert. Og gruppen af svage læsere er vokset. Hvad gør vi ved det? 

Den internationale læseundersøgelse PIRLS fra i år peger på behovet for en målrettet indsats, der løfter svage læsere. Det handler helt konkret f.eks. om at styrke elevernes motivation for at læse i fritiden, så de finder større glæde ved at læse, sagde Simon Skov Fougt (PIRLS), forsker DPU Aarhus Universitet til Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening på Bogforum i debatten Hvorfor fanden læser de ikke? i fredags den 3. november 2023.

Hvad værre måske er, at gabet mellem de stærke og svage børns læsefærdigheder vokser og skaber store samfundsudfordringer.

I Roskilde gør de noget ved sagen – via bl.a. velfungerende folkebiblioteker, fastslog Filiz Thunøe (A), formand for Danmarks Biblioteksforenings Læringsudvalg og medlem af Roskildes Byråd.

Meldingen fra Roskilde er klar: Styrket læseindsats kræver både et politisk og et klart strategisk fokus på tværs lokalt. Man skal lokalt lave en helhedsplan. Alle børnenes voksne skal med – forældre, børne- og skolebibliotekarer, lærere og alle de andre. Slut med silo-løsninger, nu går skoler, biblioteker og andre partnere i gang med en bredt forankret indsats i Roskilde. Målet er at skabe stærke læsere og styrke læseglæden. For jo mere du læser i din fritid, jo mere dine forældre læser – jo større læsekompetencer.

At kunne læse og være god til det – er helt afgørende for ens eget liv men også for samfundet og demokratiet. Vejen er en landspolitisk indsats – og fokus på læseglæde. I Sverige putter regeringen hundreder af millioner kroner i biblioteker og læsning. Hvad gør vi Danmark? En række strukturelle og politiske problemer skal udfordres og helt nye indsatser er nødvendige, fastslog Michel Steen-Hansen og Danmarks Biblioteksforening. 

Læsning er en samfundsopgave – ikke bare skolens

“Det hele starter med nysgerrighed. Hvis vi tror, børn først skal begynde at læse, når de starter i skole, så skyder vi helt forkert”

Alle børn og unge har ret til at blive læsere – og det kræver handling nu

Kronik i Kristeligt Dagblad, med ét klart budskab: Hvis Danmark fortsat skal være en læsende nation, skal vi styrke læsekulturen omkring vores børn og unge

Statsministeren varmede op til læsedebatterne på Folkemødet

Statsminister Mette Frederiksen læste torsdag formiddag på Folkemødet højt for børn sammen med Orm fra DR’s Minisjang-univers som elsker bøger.

Mænd mødes om skønlitteratur

Projekt Mænd Mødes om Skønlitteratur er et udviklingsprojekt der har til formål at engagere mænd landet over i læsefællesskaber

Søg Fonden DBK om midler til læselyst-projekter

Fonden DBK åbner igen op for ansøgninger til projekter, der gavner læselysten og inspirerer flere til at gribe en bog, opdage nye fortællinger og opleve magien i ...

Arbejdsgruppe kalder til kamp for dansk litteratur, sprog og læsning

Arbejdsgruppen anbefaler at eReolen GO styrkes, og at der gives adgang til et minimum antal titler pr. måned til elever i grundskolen.

Ny læselystkampagne på vej

Læselystkampagnen Læselyst.nu er et nationalt tiltag, der sætter fokus på, at flere børn skal få gode oplevelser med læsning.

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.