Skrevet af
Som tidligere anbefalet i oplægget til en ny læsekultur fra den brede læsekoalition med medlemmer fra både den pædagogiske verden samt bog- og kulturbranchen, som Danmarks Biblioteksforening har taget initiativ til, lanceres nu en national indsats med henblik på at styrke læselysten hos børn og unge.
Den nye nationale indsats, ”Børn og unges læseglæde – et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne”, iværksættes blandt andet på baggrund af Tænketanken Fremtidens Bibliotekers store læseundersøgelse ‘Børn og unges læsning 2021’, der viser, at børn og unges læseglæde falder med alderen. Mens 64 procent af eleverne i 5. klasse nyder at læse, gør det samme sig gældende for blot 49 procent af eleverne i 8. klasse, fremgår det eksempelvis af undersøgelsen, som udkom tidligere på året.
”Den danske børnelitteratur bugner af fantastiske fortællinger og hverdagshistorier med sjove, stærke og modige karakterer. Litteraturen er en vigtig del af den ballast, vi giver vores børn. Men desværre er det ikke alle børn, der får del i bøgernes verden. Erfaringer fra tidligere indsatser viser, at børn gerne vil læse bøger, særligt når de har nem adgang til dem og får dem præsenteret på en aktiv og levende måde,” lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Som en del af indsatsen, der skal styrke samarbejdet mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre (de tidligere skolebiblioteker) og folkebibliotekerne, er der sat 8 millioner kroner af til initiativer, som kan give børn og unge mere lyst til at læse.
“Med den nye nationale indsats vil vi styrke samarbejdet mellem de forskellige biblioteker og fagpersoner, børnene møder, så de både kan give børnene adgang til flere gode og spændende læseoplevelser og guide dem endnu bedre. Målet er få flere børn til at læse mere, uanset hvor de bor i landet, og hvilken baggrund deres forældre har.”
Indsatsen skal udvikles nationalt og siden afprøves i udvalgte kommuner i hele landet.
Læs om puljen her