Read Hour kommer til Danmark

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening m.fl.

25 maj, 2023

Read Hour er et internationalt brand, som fejrer læsning i rigtigt mange lande rundt omkring i verden. I vores nabolande fejres Read Hour på FN’s læsedag den 8. september med højtlæsning, forfattermøder og mange andre aktiviteter. Som noget helt nyt bliver det fra 2023 også med dansk deltagelse.

Vi var slet ikke i tvivl, da der kom en henvendelse fra den finske Children and Youth Foundation, som står for at koordinere den internationale kampagne Read Hour.

Read Hour Danmark bliver en national fejring af læseglæden for alle aldersgrupper. Måske kommer nogle aktiviteter til at var præcis 1 time i en skole, mens andre vil have fokus på den gode læsestund og den velvære, der følger med læsning.,

Vi har infrastrukturen på plads

I Danmark har vi stærke biblioteksorganisationer, Centralbibliotekernes særlige nationale indsatser omkring læsning og ikke mindst Bibliotekernes Temasamarbejde, som kan tage sig af netop den slags fremstød.

I første omgang er det Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekernes Temasamarbejde (som er en del af centralbibliotekerne), der har givet hinanden håndslag på at kampagnen selvfølgelig skal udrulles i Danmark også.

”Dette er jo netop en kampagne, som alle gerne må springe på”, fortæller tovholder Maria Sjøblom fra Aalborg Bibliotekerne, som også koordinerer Bibliotekernes Temasamarbejde.

”Nu starter vi stille og roligt op i år og så håber vi på at det breder sig til en gigantisk fejring af læsningen, som både offentlige og kommercielle partnere vil være en del af”

Det nationale kampagnemateriale bliver placeret på temasamarbejde.dk, hvor alle partnere kan hente materialet. Bibliotekernes sprog- og læseindsatser, læsesporet.dk og sprogsporet.dk er desuden allerede i fuld gang med at planlægge Read Hour aktiviteter, som er lige til at gå til for bibliotekerne.  ”Men man behøver ikke at være en del af biblioteksverdenen for at fejre Read Hour, alle andre interesseorganisationer er også meget velkomne til at deltage” understreger Maria Sjøblom. ”Send endelig en mail, hvis din organisation også vil være med”

Det eneste du skal gøre lige nu, er sådan set bare at sætte et stort kryds i kalenderen d. 8. september og indtil da, kan du lade dig inspirere på den internationale hjemmeside readhour.com

For flere oplysninger, kontakt:

Maria Sjøblom, Bibliotekernes Temasamarbejde
maria.sjoeblom@aalborg.dk – 2520 4467

Michel Steen-Hansen, Direktør for Danmarks Biblioteksforening
msh@db.dk – 4030 5230

Nu over 5000 ukrainske bøger til udlån

Det Kgl. Bibliotek besluttede i april 2022 at påbegynde udlån af ukrainske bøger til folkebibliotekerne gennem abonnementsordningen. De første 1.000 børnebøger på ...

Flere danske børn er svage læsere

Den internationale læseundersøgelse PIRLS 2021 er landet. To af hovedpointerne er, at op mod hver fjerde danske elev i 4. klasse læser usikkert, og gruppen af svage læsere er ...