Read Hour kommer til Danmark

Skrevet af

25. maj, 2023

Read Hour er et internationalt brand, som fejrer læsning i rigtigt mange lande rundt omkring i verden. I vores nabolande fejres Read Hour på FN’s læsedag den 8. september med højtlæsning, forfattermøder og mange andre aktiviteter. Som noget helt nyt bliver det fra 2023 også med dansk deltagelse.

Vi var slet ikke i tvivl, da der kom en henvendelse fra den finske Children and Youth Foundation, som står for at koordinere den internationale kampagne Read Hour.

Read Hour Danmark bliver en national fejring af læseglæden for alle aldersgrupper. Måske kommer nogle aktiviteter til at var præcis 1 time i en skole, mens andre vil have fokus på den gode læsestund og den velvære, der følger med læsning.,

Vi har infrastrukturen på plads

I Danmark har vi stærke biblioteksorganisationer, Centralbibliotekernes særlige nationale indsatser omkring læsning og ikke mindst Bibliotekernes Temasamarbejde, som kan tage sig af netop den slags fremstød.

I første omgang er det Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekernes Temasamarbejde (som er en del af centralbibliotekerne), der har givet hinanden håndslag på at kampagnen selvfølgelig skal udrulles i Danmark også.

”Dette er jo netop en kampagne, som alle gerne må springe på”, fortæller tovholder Maria Sjøblom fra Aalborg Bibliotekerne, som også koordinerer Bibliotekernes Temasamarbejde.

”Nu starter vi stille og roligt op i år og så håber vi på at det breder sig til en gigantisk fejring af læsningen, som både offentlige og kommercielle partnere vil være en del af”

Du kan finde aktivitetsidéer og PR-materialer for både børn og voksne lige her, og tag gerne facebooksiden ”Read Hour Danmark” i dine arrangementer. Det er også her, du kan poste dine fremadrettede ønsker til PR-materialer m.v.

”Man behøver ikke at være en del af biblioteksverdenen for at fejre Read Hour, alle andre interesseorganisationer er også meget velkomne til at deltage” understreger Maria Sjøblom. ”Send endelig en mail, hvis din organisation også vil være med”

For flere oplysninger, kontakt:

Maria Sjøblom, Bibliotekernes Temasamarbejde
maria.sjoeblom@aalborg.dk – 2520 4467

Michel Steen-Hansen, Direktør for Danmarks Biblioteksforening
msh@db.dk – 4030 5230

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Foto: Hjørring Bibliotekerne

Læseklubber for børn – en vej ud af læsekrisen?

På Løkken Skole har de gjort sig opsigtsvækkende erfaringer med 'Klub Læseglad' – et koncept, der er på vej ud i hele Hjørring Kommune

Børn og læsehad

I dag begynder en artikelserie i Politiken om børns dalende læselyst, eller 'Læsehad', som Politiken vælger at kalde det.

Læs med orm – også på biblioteket

Højtlæsning er en god måde til udvikling af små børns sprog og følelsesliv.

Stærkere samarbejde mellem skolerne og bibliotekerne ønskes

Læsekulturen skal være en integreret del af børns hverdag, både i og uden for skolen.

Vinderen af Klods-Hans-prisen 2024

Lisbet Vestergaard, projektleder ved Tænketanken Fremtidens Biblioteker, modtager Klods Hans-prisen for sin særlige indsats for børne- og ungdomslitteratur