Stil flere krav til bibliotekerne, kulturminister

Skrevet af

11. april, 2019

Stil flere krav til bibliotekerne, kulturminister
Sådan lyder det fra Det Bibliotekspolitiske Topmøde, hvor formanden for Kulturudvalget i Aarhus og formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) opfordrer minister og kommuner til aktiv at bruge bibliotekerne til at inddrage flere i fællesskabet.

Det Bibliotekspolitiske Topmøde finder sted i Musikhuset Esbjerg den 11. og 12. april. Her samles kulturpolitikere og fagfolk fra hele landet til to dages intensiv debat om fremtidens danske folkebiblioteker.

Kulturministeren og KL har i 2018 igangsat en debat om bibliotekernes fremtid. På Topmødet vil kulturminister Mette Bock og Leon Sebbelin fra KL deltage i debat med de mest centrale spillere fra biblioteksverdenen om konklusionerne fra sidste års undersøgelser.

Bibliotekerne favner bredt og har i dén grad tilpasset sig det moderne samfund, og været på forkant med nye folks nye medievaner. Der er fuld fart på den digitale udvikling, hvor vi oplever en ekstrem vækst i udlån af e-bøger og lydbøger, og selvom bibliotekerne udlåner de færre bøger end for 10 år siden strømmer flere til bibliotekernes aktiviteter. Både dem bibliotekerne arrangerer, og dem folk selv laver på biblioteket. Bibliotekerne har på kort tid udviklet sig til en moderne dannelsesinstitution.

”Men Bibliotekernes fulde potentiale udnyttes ikke nok. Vi har i dag en lov som definerer bibliotekets rolle som en passiv formidler af materialer. Hvis vi i stedet får en bibliotekslov, hvor hver kommune aktivt skal bruge biblioteket til at udvikle debat, vide, læsning og uddannelse, styrker vi både kommunen og sammenhængskraften. Bibliotekerne er jo en af borgerne sidste fælles folkeinstitutioner, hvor langt over halvdelen af befolkningen kommer på tværs af tilhørsforhold, og de har formået at omstille sig.
Altså et moderne folkebibliotek, som det bestemt har udviklet sig til i mange kommuner, men ikke alle steder, og jeg mener, at det kræver en lovændring eller som minimum en opdatering af de centrale rammer for at få alle med. I sidste ende handler det om at styrke både fællesskab, velfærd og demokrati. Det kommer ikke bare af sig selv, derfor skal vi stille flere krav til alle kommunerne. ” siger Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening i sin tale på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2019.

På det Bibliotekspolitiske Topmøde 2019 mødes 450 kulturfolk og fagfolk og diskuterer rammerne, både for fremtidens biblioteker og for hele samfundet.

Pressen er velkommen til at overvære hele eller dele af Topmødet.
Se programmet.

For uddybende oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen Bording Andersen (A), tlf. 3057 9985
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

For pressedeltagelse, kontakt
Informationskonsulent Michael Hartz Larsen, 2284 0865

Også Morsø Folkebibliotek dropper nu biblioteksgebyrer for børn og unge

Forventningerne er, at afskaffelsen af gebyrer for børn og unge vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere på biblioteket.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.

Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Aalborg Bibliotekerne dropper forsøgsvist gebyrer for sen aflevering af materialer for unge resten af 2024 for at styrke læselysten.

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 24. og 25. april 2025

Sæt kryds i kalenderen ved den 24. og 25. april 2025, hvor Det Bibliotekspolitiske Topmøde indtager kulturhotellet HØJHUSET i Herning.

Helping libraries help Europeans

Europæiske biblioteksforeninger udgiver manifest til EP-valget, bl.a. om at sikre lige adgang til kultur og uddannelse.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.