Stil flere krav til bibliotekerne, kulturminister

Skrevet af

11. april, 2019

Stil flere krav til bibliotekerne, kulturminister
Sådan lyder det fra Det Bibliotekspolitiske Topmøde, hvor formanden for Kulturudvalget i Aarhus og formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) opfordrer minister og kommuner til aktiv at bruge bibliotekerne til at inddrage flere i fællesskabet.

Det Bibliotekspolitiske Topmøde finder sted i Musikhuset Esbjerg den 11. og 12. april. Her samles kulturpolitikere og fagfolk fra hele landet til to dages intensiv debat om fremtidens danske folkebiblioteker.

Kulturministeren og KL har i 2018 igangsat en debat om bibliotekernes fremtid. På Topmødet vil kulturminister Mette Bock og Leon Sebbelin fra KL deltage i debat med de mest centrale spillere fra biblioteksverdenen om konklusionerne fra sidste års undersøgelser.

Bibliotekerne favner bredt og har i dén grad tilpasset sig det moderne samfund, og været på forkant med nye folks nye medievaner. Der er fuld fart på den digitale udvikling, hvor vi oplever en ekstrem vækst i udlån af e-bøger og lydbøger, og selvom bibliotekerne udlåner de færre bøger end for 10 år siden strømmer flere til bibliotekernes aktiviteter. Både dem bibliotekerne arrangerer, og dem folk selv laver på biblioteket. Bibliotekerne har på kort tid udviklet sig til en moderne dannelsesinstitution.

”Men Bibliotekernes fulde potentiale udnyttes ikke nok. Vi har i dag en lov som definerer bibliotekets rolle som en passiv formidler af materialer. Hvis vi i stedet får en bibliotekslov, hvor hver kommune aktivt skal bruge biblioteket til at udvikle debat, vide, læsning og uddannelse, styrker vi både kommunen og sammenhængskraften. Bibliotekerne er jo en af borgerne sidste fælles folkeinstitutioner, hvor langt over halvdelen af befolkningen kommer på tværs af tilhørsforhold, og de har formået at omstille sig.
Altså et moderne folkebibliotek, som det bestemt har udviklet sig til i mange kommuner, men ikke alle steder, og jeg mener, at det kræver en lovændring eller som minimum en opdatering af de centrale rammer for at få alle med. I sidste ende handler det om at styrke både fællesskab, velfærd og demokrati. Det kommer ikke bare af sig selv, derfor skal vi stille flere krav til alle kommunerne. ” siger Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening i sin tale på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2019.

På det Bibliotekspolitiske Topmøde 2019 mødes 450 kulturfolk og fagfolk og diskuterer rammerne, både for fremtidens biblioteker og for hele samfundet.

Pressen er velkommen til at overvære hele eller dele af Topmødet.
Se programmet.

For uddybende oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen Bording Andersen (A), tlf. 3057 9985
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

For pressedeltagelse, kontakt
Informationskonsulent Michael Hartz Larsen, 2284 0865

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Bliv Trendspotter på det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025

Fortæl om bibliotekets spændende projekter til landets kulturpolitikere og fagfolk på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Kom med på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025 i Herning

Danmarks Biblioteksforening og Herning kommune og bibliotek inviterer til Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 24. og 25. april 2025 på Kulturhotellet.

Nordisk samarbejde i en udfordret tid for demokratiet

Tilbageblik på det nordiske biblioteksnetværksmøde den 17. og 18. februar 2025

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Børn og læsehad

I dag begynder en artikelserie i Politiken om børns dalende læselyst, eller 'Læsehad', som Politiken vælger at kalde det.