Sundhedsreform vil sløjfe regionale kulturindsatser for millioner

Skrevet af

24. september, 2024

Politikere og kulturaktører kritiserer regeringens forslag om at afmontere regionernes engagement i kulturlivet for omkring 30 millioner kroner årligt. Kommunerne vil få svært ved at løfte opgaven, frygter man samstemmigt. Det skriver Kulturmonitor.

»Er politikerne bevidste om, hvad det er for et blodbad, der sker i den regionale kultur?« lyder det fra Michael Nielsen (K), der er formand for Region Syddanmarks udvalg for Regional Udvikling.

Flere regioner vurderer, at deres indsatser inden for eksempelvis kulturudvikling og kultur som sundhedsfremme vil falde fra hinanden, hvis kommunerne skal stå for det.

Det bakkes op af Kulturens Analyseinstitut, hvor direktør Esben Danielsen kan påvise, at regionerne lukker et væsentligt hul med deres risikovillige midler.

Til Kulturmonitor oplyser fungerende kulturminister Christina Egelund, at:

»Der er tale om et udspil, som skal forhandles med Folketingets partier, og de konkrete rammer vil skulle afklares nærmere. Men jeg vil gerne understrege, at kulturen fortsat vil være hamrende vigtig, og at vi med denne manøvre ikke fjerner en krone af de penge, der går ud til kulturen. Tværtimod mener vi ikke, at kulturen skal drukne blandt mange andre vigtige opgaver i regionerne, som jo primært beskæftiger sig med vores allesammens sundhedsvæsen.«

Venstres kulturordfører vil fjerne benspænd i kulturlivet

“Vi har glemt, at kulturen var det, der kom først – den er grundlaget for vores velfærdssamfund"

Hvad er Kulturens Veje til Forandring?

Kulturens veje til Forandring er en måde at udfordre og gentænke debatformatet.

Deltag i kulturlivets første topmøde

Dansk Kulturliv samler toppen af dansk kulturliv til en enestående begivenhed for hele kulturlivet.

Kulturministeren opfordrer kommunerne til at prioritere bibliotekerne

Indlæg af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen (A) bragt i Politiken den 28. juni 2024

Kulturens veje til forandring

Vær med til at starte en kulturpolitisk samtale om, hvordan der skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Biblioteket rykker ud i landsbyerne

Allerede fra foråret og frem til udgangen af 2025 vil borgere i kommunens mindre bysamfund opleve, at biblioteket kommer tættere på. Sammen med fire andre kommunebiblioteker ...

Flere midler til fysiske lærebøger i skolen er et første skridt i den rigtige retning

Regeringspartiet Moderaterne vil efter svensk forbillede have øremærket en pulje på »et par hundrede millioner« til at få grundbøger og lærebøger tilbage i cirkulation ...