Vær med i Danmarks Biblioteksuge ’19

Skrevet af

6. september, 2019

Læsning er helt centralt for vores liv og vores hverdag, og for vores evne til at deltage i et demokratisk samfund på et kvalificeret grundlag. Derfor sætter Danmarks Biblioteksuge 2019 i uge 37 særlig fokus på LÆSNING.

På folkebiblioteker landet over vil der være en masse aktiviteter, som på forskellig vis demonstrerer hvad læsning kan gøre for os som mennesker, og hvor vigtigt der er, at læsning er en naturlig del af vores liv.
Tjek dit biblioteks kalender for at se hvilke aktiviteter om læsning du kan deltage i den næste uges tid – og fremover.

Læsning og læselyst
Danske børn læser desværre stadig mindre, og mediebilledet sætter den fordybende læsning og tiden til fritidslæsning under pres. Som en del af Danmarks Biblioteksuge sætter en række organisationer, med Danmarks Biblioteksforening som initiativtager, spot på behovet for særlig fokus på læsning.

På en høring på Christiansborg den 11. september præsenteres et oplæg til en national læsestrategi, som vil indeholde en række råd og anbefalinger til hvordan vi sammen kan få øget læselysten i befolkningen, og ikke mindst blandet de yngre.
Læs mere om høringen.

Danskernes yndlingscitat
Danmarks Biblioteker og DR har i den seneste tid opfordret danskerne til at nominere deres litterære yndlingscitat. Netop nu er den endelige afstemning i gang for at finde vindercitatet.
Fredag den 13. september – i Danmarks Biblioteksuge – offentliggøres vindercitatet, både på biblioteket og i DR. Har du ikke stemt endnu, så husk at gøre det på www.yndlingscitat.dk senest den 11. september.

Velkommen til Danmarks Biblioteksuge 2019!

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.