Blixen Prisen 2018

Skrevet af

Hellen Niegaard

13 juni, 2018

Modtager af The Blixen Literary Award gik måske overraskende, men fuldt fortjent til en lyriker, Peter Laugesen, for digtsamlingen "Traveling", udgivet i september 2017. 76-årige evigtunge Laugesen debuterede i 1967 med Landskab og har udgivet mere end 50 digtsamlinger og er derudover kendt som dramatiker. Han siger, han skriver, hvad han ser og tænker. “Det er billeder på naturens gang, årenes gang, livets gang”, sagde han til Kristeligt Dagblad, da "Traveling" udkom. Denne helt sær-lige pris på 75.000 kroner gives til en dansk forfatter, der med sit litterære virke har udvist exceptionelt talent og er aktuel med en skønlitterær udgivelse, som vurderes at have internationalt potentiale. Det er ikke første gang, at Laugesen bliver rost, siden han debuterede som digter i 1967. I 1992 modtog han Det Danske Akademis Store Pris, og i 1998 var han sammen med Kirsten Hammann nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Duo’en Klaus Rothstein og Nanna Mogensen fik Blixenprisen for litteraturformidling i Skønlitteratur på P1. Litteratursi-den.dk, Bibliotekarforbundet og Danmarks Biblioteksforening står bag prisen, der er på 30.000 kroner. “På niende år skaber de to ‘et fornemt rum for aktuel litteraturjournalistik og litteraturformidling’. De har mere end 450 radioudsendelser og tusind gæster – især forfattere, men også kritikere og andre litteratureksperter – bag sig, og  holder et højt niveau, når de opsøger værkernes erfaringer om at være menneske i samfundet. Ligesom de sikrer, at lytterne skal være med, og at ikke alle har de samme forudsætninger”, lød det i motivationstalen.

Nomineret var også litteraturkonsulent Michael Linde Larsen, Odense Centralbibliotek. Linde Larsen vil være kendt i hele bibliotekssektoren og viden om. Han er på én gang litteraturens og læserens ambassadør og var bl.a. ophavsmand til Litteratursidens læseklubber og har i årevis fået folk til at dele læseoplevelser og diskutere bøger på nettet. “Michael Linde Larsen mestrer interviews med forfattere, at sætte debatskabende samtaler i gang på litteraturens præmisser og i øjenhøjde med læserne”, ifølge litteratursidens redaktør, Lise Vandborg. “Jeg ville selvfølgelig gerne have modtaget prisen”, fortalte Michael Linde Larsen til Danmarks Biblioteker på festaftenen, “men jeg var glad for overhovedet at være nomineret med så gode folk som kritikeren Lars Bukdahl og vinderne Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.” Mød Michael Linde Larsen på bibliotekernes store Bogforumstand sidst i oktober.

De øvrige Blixenpriser for 2018: Zinklar-prisen tilfalder en dansk eller udenlandsk novelleforfatter og gik til den tyske forfatter Judith Hermann. Årets faglitterære udgivelse: H.C. Gulløv, Poul Olsen, Niels Brimnes, Per Hernæs, Mikkel Venborg Pedersen og Erik Gøbel (redaktører) for "Danmark og kolonierne". Årets børne- og ungdomsbog: Sarah Engell for "Valget". Kjeld Elfelts Mindelegat gik til oversætter Birgita Bonde Hansen. Årets litterære talent er Malte Tellerup for "Markløs". Årets lydbog gik til Thomas Bredsdorff for "Tøsne og forsytia". Aarestrupmedaljen gik til Mette Moestrup for hendes fremragende danske lyrik. Årets redaktør blev seniorredaktør Louise Kønigsfeldt fra forlaget Rosinante & Co. Årets boghandler blev Marianne Møller fra Kristian F. Møllers BOGhandel i Aarhus.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...