Hvem bliver Public Library of the Year?

Det australske folkebibliotek i Sydney-forstaden Parramata kandiderer til Public Library of the Year Awrad. Foto: BrettBoardman.

Skrevet af

14. august, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Fire enestående biblioteker er nomineret til 2023-prisen. Den overrækkes under WLIC 2023, IFLA’s årlige verdenskongres, der afholdes fra 21. til 25. august i Rotterdam.

Der er rift om både pris og anerkendelsen som verdens bedste folkebibliotek. Blandt 16 biblioteker fra 11 lande er fire biblioteker med i opløbet til årets pris som Public Library of the Year.

De fire er Folkebiblioteket Janez i Slovenien, Gabriel García Márquez Bibliotek i Spanien, biblioteket i Parramatta ved Sydney i Australien samt Shanghai Library East i Kina. Faktisk er sidstnævnte tegnet af Schmidt Hammer Lassen Arkitekter, som vandt prisen i 2016 med Dokk1 i Aarhus.

Hvad skal der til

Prisen gives for den ekstraordinære og funktionelle arkitektur, kreative it-løsninger og for elementer, som gør biblioteker til et stærkt kort og bidrag i det lokale kulturmiljø. Og ikke mindst som Jakob Lærkes, formand for den internationale jury og biblioteks-chef i Gladsaxe Kommune, fremhæver for “- et stærkt fokus på bæredygtighed, samfundsengagement og arkitektonisk flair. For at komme i betragtning skal bibliotekerne være fra 2022, nybyggede eller i nyindrettede i bygninger ikke tidligere har været brugt som bibliotek.”

Hvem er de fire                                                                                                                  

Det slovenske Folkebibliotek Janez Vajkard Valvasors særlige arkitektur afspejler relationen til de lokale omgivelser og særligt til et atrium i et gammelt nærliggende kloster. Det fungerer som bibliotek og fælles dagligstue for de ca. 10.000 indbyggere i Krško. Arkitekter: Vera Klepej Turnšek og Tadej Dobrajc. Fotos: gov.si/novice/2023-06-04, m.fl.

Shanghai Library East i Pudong-distriktet er det største bibliotek i landet med 115.000 kvadratmeter og grænser op til Century Park. Det fungerer med mere end 4 mio. besøgende årligt som et vigtigt knudepunkt for kunst, kultur og teknologidrevet læring i overensstemmelse med det moderne biblioteks læringsrolle. Arkitekter: SHL/Schmidt Hammer Lassen. Fotos: RAWVISION-studio.

Med Barcelonas nye distriktbibliotek, Gabriel García Márquez Biblioteket, markerer byen Gabriel Garcia Márquez, colombiansk forfatter og nobelpristager, som boede i byen 1967-75. Biblioteket har særligt fokus på latinamerikansk litteratur. Biblioteket omfatter også bl.a. et auditorium og en radiostation, ledet af Barcelona Libraries network. Arkitekter: Suma Arquitectura. Fotos: Jesus Granada, m.fl.

Blandt skyskraberne i Sydney-forstaden Parramatta stikker et nyt bibliotek ud og skaber sit eget byrum. Et spektakulært rødt tag og en særegen form er baseret på bæredygtighed, tilgængelighed og rummelighed. Det ydre farvesprog er videreført til interiøret og inspireret af australsk flora. Arkitekter: Manuelle Gautrand Architecture i samarbejde med DesignInc og Lacoste + Stevenson. Fotos: Brett Boardman, m.fl.


Prisen uddeles af IFLA, den internationale biblioteksorganisation, og sponseres af den danske virksomhed Systematic A/S.

Public Library of the Year 2024

Skal jeres nye biblioteksbyggeri nomineres til årets bibliotek, eller er der et andet biblioteksbyggeri du vil nominere?

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...