Borgerne kan i mange kommuner brevstemme til kommunevalget

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

31 oktober, 2013

Vil du brevstemme til kommunalvalget, kan det ske på flertallet af landets biblioteker. Det viser en undersøgelse, som Danmarks Biblioteksforening netop har lavet.

”McDonalds har fået meget omtale på at man kan brevstemme hos dem i Københavns Kommune, og det er jo udmærket” siger formanden for Danmarks Biblioteksforening og fortsætter ”men jeg synes i den forbindelse, at det kræver mindst ligeså meget demokratisk opmærksomhed, at man faktisk kan brevstemme på 2/3 af landets biblioteker, hvor langt over halvdelen af borgerne kommer med jævne mellemrum”

Undersøgelsen er gennemført i perioden 8. til 30. oktober 2013, og 69 af landets 98 hovedbiblioteker har pr. d.d. svaret på undersøgelsens spørgsmål.

På hele 46 ud af 69 hovedbiblioteker (67 %) er det muligt at brevstemme forud for kommunalvalget. Til gengæld er det kun i Sønderborg, Lejre og Vallensbæk at borgerne har mulighed for at stemme på biblioteket på selve valgdagen den 19. november, ligesom det er muligt på udvalgte biblioteksfilialer i Køge, Hjørring, Nyborg, Varde og Høje-Taastrup.

 

Langt de fleste kommuner har således ikke tænkt sig at bruge biblioteket som valgsted på selve valgdagen. Og det er faktisk en rigtig dårlig strategi. Over 600.000 danskere med stemmeret mener nemlig, at det vil kunne påvirke deres valgdeltagelse positivt, hvis de også får mulighed for at stemme på det lokale bibliotek. Det viser en undersøgelse, som Epinion og Moos-Bjerre Analyse har lavet for Danmarks Biblioteksforening.

Især den unge del af befolkningen mener, at der bør kunne stemmes på bibliotekerne, idet 68 % af de 20-29 årige er tilhængere af denne mulighed. For den øvrige del af befolkningen ligger tallet på ca. 55 %.

"Skal vi have styrket demokratiet og få flere danskere, også de helt unge, til at deltage, viser vores undersøgelse, at det er oplagt for kommunerne også at benytte bibliotekerne som valgsted” siger formand for DB Vagn Ytte Larsen.

Se mere på https://www.db.dk/undersøgelser
 

For flere oplysninger kontakt Danmarks Biblioteksforening:
Formand Vagn Ytte Larsen, tlf. 2178 9383
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Læser I med udsatte børn og unge?

Projekt Læs for Livet vil gerne i kontakt med biblioteker/bibliotekarer, der har lavet samarbejder med institutioner for anbragte børn og unge, behandlingsskoler eller andre ...

Digitaliseringen af bogmarkedet tager til

Årsrapporten for 2022 fra Kulturministeriets bogpanel viser, at e-bøger og lydbøger er i vækst, uanset om man ser på produktion, distribution eller forbrug. Fra 2020 til 2021 ...