En ny undersøgelse for Danmarks Biblioteksforening viser, at 41% af befolkningen nu har prøvet at læse en e-bog, som enten er lånt fra bibliotekernes nettjeneste eReolen, via en af flere tilgængelige streamingtjenester eller som er købt via et forlag. Tallet er en stigning i forhold til de senere år. I 2017 havde 34% prøvet at læse en e-bog, og tilbage i 2013, hvor Danmarks Biblioteksforening første gang målte på tallet, havde 24% prøvet en e-bog.
Undersøgelsen fra Danmarks Biblioteksforening viser desuden, at hyppige biblioteksbrugere oftere end andre har læst en e-bog. Ligeledes har yngre personer oftere end ældre prøvet at læse en e-bog.
”Det er interessant at se, hvordan vi giver os i kast med e-bøger herhjemme. Stigningen i antallet af e-bogs brugere matcher fint tendensen fra udlandet, som viser, at e-bøger er blevet et naturligt medie for både skøn- og faglitteratur for mange. Derfor er det også glædeligt, at de danske folkebiblioteker og forlag nu har fundet fælles fodslag på eReolen, hvor alle toneangivende forlag nu stiller deres elektroniske udgivelser til rådighed, mod behørig betaling fra bibliotekerne. På denne måde sikrer vi at borgerne har de bedst mulige vilkår for at blive bekendte med e-bogens verden” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) om resultaterne i den nye undersøgelse.
Undersøgelsen viser også, at 62% foretrækker at læse i en fysisk bog, og de 15-34-årige foretrækker i højere grad end andre aldersgrupper at læse i fysiske bøger. 56% af de adspurgte i undersøgelsen angiver, at de læser mest skønlitteratur. Mænd læser mere faglitteratur end kvinder – 32 pct. mod 19 pct.
”Jeg gentager gerne, også til alle dommedagsprofeterne: den fysiske bog er ikke uddøende, heller ikke på bibliotekerne. Undersøgelsen viser klart, at den fysiske bog stadig er i høj kurs hos læserne. E-bogens ankomst er således ikke en trussel mod den fysiske bog, men kan til gengæld være med til at få flere med på læsevognen, og det er jo egentlig ikke så ringe! Det vigtige er jo ikke, om folk læser e-bøger eller fysiske bøger, men at de læser bøger” slutter Steen Bording Andersen.
Undersøgelsen er lavet af Moos-Bjerre for Danmarks Biblioteksforening i maj 2018 blandt 1.500 repræsentativt udvalgte borgere i Danmark i alderen 15 år og derover.
For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen B. Andersen, tlf. 3057 9985, steen.a@aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk