Flere midler til fysiske lærebøger i skolen er et første skridt i den rigtige retning

Skrevet af

23. februar, 2024

Regeringspartiet Moderaterne vil efter svensk forbillede have øremærket en pulje på »et par hundrede millioner« til at få grundbøger og lærebøger tilbage i cirkulation blandt børn og unge. Det er cirka 300 kroner per elev i grundskolen.

Forskning viser, at læsning på papir fremmer indlæringen. Danmarks Biblioteksforening hilser derfor også forslaget om en pulje til fysiske læremidler velkommen, hvilket vi i øvrigt længe har advokeret for, på formidlingsmøder og i andre sammenhænge.

Det er dog vigtigt at forstå, at en vigtig del af den svenske satsning på at løse læsekrisen ikke kun handler om flere fysiske bøger, men også om den 1/2 mia. kr. om året som afsættes til bemanding på skolebibliotekerne.

En væsentlig pointe for DB er at “hvis børn aldrig ser en bog, læser de den med garanti heller ikke, men at de ser den, er ikke en garanti for at de læser den”.

Børn fortjener rum for læsning. Mange børn tilbringer dagen i skole, sfo og klubber, som ofte er på samme matrikel. Børn og unge tilbringer mange af ugens timer udsat for larm og forstyrrelser, fra teknologi eller omgivelser – og under stadigt voksende præstationspres fra omgivelser og sociale mediers perfekthedsidealer. Hvor og hvornår skal de kunne udvikle sig i fred og finde muligheder for at læse og fordybe sig, for eksempel i en god bog.

Hvis vi skal have flere børn til at læse mere, kræver det både adgang til bøger, formidling og rum til læsning, ligesom det kræver bedre samarbejde mellem skoler, biblioteker og forældre.

I Tænketanken Fremtidens Biblioteker arbejder man på et stort projekt Børn- og  unges læseglæde som netop viser, at der skal investeres i både bøger, formidling og nye samarbejdsformer.  

Kulturministeren opfordrer kommunerne til at prioritere bibliotekerne

Indlæg af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen (A) bragt i Politiken den 28. juni 2024

Deltag i kulturlivets første topmøde

Dansk Kulturliv samler toppen af dansk kulturliv til en enestående begivenhed for hele kulturlivet.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Kulturens veje til forandring

Vær med til at starte en kulturpolitisk samtale om, hvordan der skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.