Indtil videre kan man ikke se en stor tilbagegang i kulturforbrug, men det kan blive dér og i detailhandlen, at en kommende recession for alvor rammer. En undersøgelse foretaget af vidensinstitutionen Applaus i samarbejde med Epinion viser, at 51 procent af danskerne har fået mindre lyst til kulturoplevelser på grund af stigende udgifter. Det gælder hele 70 procent for de 18-34-årige.
Oven på coronakrisen og med de seneste måneders skyhøje energiregninger er det en situation, man frygter hos Dansk Kulturliv.
»Kulturlivet har kun med nød og næppe rejst sig efter coronakrisen,« siger Michel Steen-Hansen, der er direktør for Danmarks Biblioteksforening og vicebestyrelsesleder hos Dansk Kulturliv i dag til Information.
»Det var den hårdest ramte branche – efter hotel- og rejsebranchen. Vi står med institutioner, virksomheder og aktører, der er i krise for tredje år i træk. Kulturlivet har typisk ikke høj likviditet, og vi frygter lukninger i den kommende tid.«
Det er formentligt de mindre institutioner, mange af dem i provinsen, der vil blive ramt hårdest, fordi de ikke som de større kulturinstitutioner har en stor nok omsætning til at spare op og opbygge likviditet, siger Michel Steen-Hansen
»Og situationen er, at når et teater eller spillested lukker, så kommer der ikke bare et nyt. Det kommer til at kunne mærkes, særligt uden for de store byer. Der vil det blive tydeligt, hvor afgørende kulturens institutioner er for det lokale liv.«