Det blev for 10. gang tre aktive dage med stærke kulturstemmer, fællesskab og masser af kulturoplevelser.
Kulturmødet på Mors samlede i år hele 35.000 deltagere i dagene fra den 24. til 26. august. En meget stor og bredt sammensat gruppe af politikere, folk fra kulturverdenen og selvfølgelige tusindvis af kulturinteresserede danskere. Blandt de over 500 arrangementer var også denne gang en række stærke biblioteksarrangementer.
Med kulturens værdi og Norden, som et overordnet fokus, satte kulturmødet i august også fokus på en mere grøn fremtid.
At lede med verdensmålene
De danske folkebiblioteker på Kulturmødet Mors havde igen i år egen scene ved KulturPladsen. De fleste danskere er optagede af klodens fremtid og kender til FN’s 17. verdensmål, men hvilken rolle spiller kulturen? Det er der politisk fokus på, men er der også tilstrækkelig ledelsesmæssigt fokus?
Kulturen engagerer og inspirerer, men hvordan kan vi få flere borgere, kunstnere og institutioner til at tage del i at nå verdensmålene?
Ud fra et ledelsesmæssigt perspektiv er der en masse potentialer, men også udfordringer fastslog et panel med Steen Hildebrandt, professor i organisations- og ledelsesteori, Birgitte Kehler Holst, projektleder i Museernes Grønne Akademi, Organisationen Danske Museer (ODM), Pia Henriette Friis, formand Bibliotekschefforeningen og bibliotekschef Kolding Kommune, Paw Østergaard Jensen (A), formand Danmarks Biblioteksforening og socialudvalgsformand Albertslund Kommune og Thomas Sture Rasmussen, verdensmålskoordinator Danmarks Biblioteksforening. De blev grillet af moderator Julie Lindegaard .
Ledelsesguru Steen Hildebrandt fremhævede kulturens rolle generelt – og bibliotekernes opgave i særdeleshed, når det gælder om at skabe folkelig opbakning og en bæredygtig fremtid.
Kulturens samfundsværdi
Kulturens betydning har fået en central plads i regeringens planer for de kommende år. Blandt initiativerne er bl.a. kulturpasset, som skal engagere flere unge i kulturlivet. Hvordan sikrer vi det har den ønskede effekt? Og kan man måle værdien?
Nogle af dansk kulturlivs meningsdannere var inviteret og drøftede, hvordan vi skaber en sammenhængende indsats, der kan gøre en forskel for de danske kultur-institutioner til gavn for borgerne. Det var (foto set fra højre) Charlotte Broman Mølbæk (F), medlem af Folketinget og kulturordfører, Lene Struck-Madsen, direktør Applaus, undertegnede Michel Steen-Hansen, Peter Westphael, teaterdirektør Randers Teater og talsperson SceNet samt Lean Milo (M), medlem af Folketinget og kulturordfører. Moderator Julie Lindegaard styrede slagets gang.
Kulturmødet Mors er Danmarks samlingssted for samtalen om kunst og kultur. Det er her, at vi samler kunstnere, magthavere, meningsdannere og borgere for at tage temperaturen på aktuelle temaer i kulturdebatten og bliver klogere i fællesskab. Næste års Kulturmøde finder sted fra den 22. til 24. august i 2024, følg med på kulturmoedet.dk.
MICHEL STEEN-HANSEN, direktør, Danmarks Biblioteksforening.