LEDER
Ethvert valg er en fejring af demokratiet. Derfor skal vi selvfølgelig byde folketingsvalget velkommen.
Også selvom det betyder, at en række politiske forlig indgået hen over sommeren men endnu ikke vedtaget i folketingssalen, risikerer at blive skrottet. Disse skal i overensstemmelse med traditionen genforhandles af det nye ting. Valgdebatten i år vil meget handle om de aktuelle store kriser som klimaet og økonomien afledt af krigen i Ukraine, men også andre vigtige ting for vores samfund er på spil.
Det er vigtigt for det gode liv, at vi føler tryghed og ligeværd, ingen tvivl om det. Det er bare samtidig vigtigt at sige og have øje for, at tryghed ser forskellig ud for forskellige mennesker og befolkningsgrupper. Tryghed er forsvar for vores frihed ikke mindst i en situation med krig i Europa, tryghed er også mad på bordet og varme i radiatoren, tryghed er, at vi kan se en fremtid med muligheder for vores børn, tryghed er at kunne overskue sit liv og deltage på lige fod med sine medmennesker, tryghed er mulighed for at komme ud og opleve, gå til kulturaktiviteter eller være med i en forening. Tryghed er uden be-grænsninger at være en fuldgyldig borger i et frit demokratisk samfund.
Det er jo grundlæggende af alle disse formidabelt gode grunde, at vi hjælper Ukraine med at forsvare sig mod Ruslands overgreb og stepper op med kostbare investeringer i forsvaret for vor egen frihed under truslen mod Danmark og vore allierede.
Bibliotekets rolle i demokratiet kommer fuldstændigt og helt konkret til udtryk under en valgkamp. Bibliotekerne er mange steder brevstemmested. De stiller information og valgmulighederne til rådighed, både det som kommer direkte fra hestens egen mund, partierne og desuden – og mindst lige så vigtigt – også med det historiske perspektiv og med masser af anden baggrundsviden. Bibliotekerne faciliterer endvidere mange steder aktuelle debatter mellem kandidater eller om særlige emner.
Vi må få biblioteksrummene til at kunne det hele – og lukke op og ned for brevstemmer, hvor dette ellers kolliderer med en politisk debat.
Bibliotekerne vil, kan og skal på banen som facilitator i valgkampen og som lokalt sted for oplysning de kommende uger. Men Danmarks Biblioteksforening skal også på banen med vores egen dagsorden: Glem ikke det gode liv, glem ikke rammerne for demokratiet, glem ikke indholdet af demokratiet eller den levende debat og glem ikke kulturen. Godt valg!